...

Σάββατο 1 Ιανουαρίου 2022

O NTI KAΠΡΙΟ Ο ...ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΙΚΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΟΙΤΟΥΝ ΨΗΛΑ

 




(ΒΑΣΙΣΜΕΝΟ ΣΤΟ ΕΡΓΟ DON' T LOOK UP. ΕΝΑΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΜΟΝΟΝ ΕΧΟΥΝ ΔΕΙ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΨΗΛΑ...)


Το έργο αναφέρεται σε έναν «θανατηφόρο» μετεωρίτη (Ντιμπιάσκι) που θα πέσει σε έξι μήνες στην γη. Οι επιστήμονες επιχειρούν να πείσουν τους κυβερνώντες, ότι θα εξοντωθεί ο πλανήτης.


Στην αρχή τους πιστεύουν, έπειτα όμως δεν αλλάζουν την τροχιά του μετεωρική, γιατί κάποιος.. επιχειρηματίας έχει δημιουργήσει μια πλατφόρμα μηχανημάτων, που θα διέλυαν τον μετεωρίτη πριν φθάσει στην γη και τα κομμάτια του, θα μπορούσαν να τα εκμεταλλευθούν, λόγω των πετρωμάτων τους, για την κατασκευή υψηλής τεχνολογίας κινητών τηλεφώνων.

Για να μην χάσουν λοιπόν την τεχνολογία και τα πλούτη άφησαν τον μετεωρίτη, αφού απέτυχαν να τον διαλύσουν, να πέσει στην γη και να καταστρέψει τον πλανήτη.

Ακολούθησαν δηλαδή κατά γράμμα την γραμμή που χάραξαν όχι οι επιστήμονες, αλλά οι επιχειρηματίες και οι πολιτικοί.

Ο μετεωρίτης (είναι ο μόνος που δεν ευθύνεται στην ιστορία) θα μπορούσε να είναι ο κορονοϊός και οι παραλλαγές του.

Ο Ντι Κάπριο θα μπορούσε να ήταν ο ... Τσιόδρας εκ μεταφοράς...αποκλειομένων όμως των ερωτικών του επιδόσεων στην ταινία, για να μην παρεξηγηθούμε. Ο καθηγητής Ντι Κάπριο επιχειρεί με την συνάδελφό του, να πείσει την Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτείων, ότι ο μετεωρίτης θα πέσει στην γη, ο πλανήτης θα καταστραφεί.

Η Πρόεδρος των (δήθεν) Ηνωμένων Πολιτειών (Μέριλ Στριπ, θαυμάσια ερμηνεία όπως του Κυριάκου παραπλήσια) θα ήταν κάλλιστα ο κ. Μητσοτάκης (εκ μεταφοράς βεβαίως βεβαίως).

Έχει άλλωστε τόσα στοιχεία κοινά αλαζονείας, υποσχέσεων που δεν τηρούνται, παντεσπάνι στο πόπολο, πλήρες απόλυτο διαζύγιο με την ενσυναίσθηση (όχι δεν πήγε η κ. Πρόεδρος για ποδηλατάδα στους λόφους της Ουάσινγκτον, ούτε και διακοπές στα Ζαγοροχώρια) αλλά πάντως του φέρνει λίγο του Κυριάκου.

Η Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτείων, στην αρχή, παίρνει το πράγμα αψήφιστα. Θα ρίξουμε πύραυλους, θα αλλάξουμε τροχιά και ξεμπερδεύουμε.

Φυσικά έχει αφήσει να περιμένουν οι επιστήμονες για μεγάλο διάστημα στον προθάλαμο γιατί... έχουν εορτή γενεθλίων...και κόβουν τούρτα (δεν πάει στο διάολο ο πλανήτης). Όλα τα λεφτά ο στρατηγός που κατά την διάρκεια της αναμονής δίνει σνακ στην επιστήμονα που περιμένει και της τα χρεώνει.. Αργότερα εκείνη ανακαλύπτει ότι... δίνονται δωρεάν από το μηχάνημα...

Ο επιστήμονας Ντι Κάπριο... Τσιόδρας, επιχειρεί να τους πείσει, ότι δεν θα είναι έτσι τα πράγματα.

Τους λέει ότι οι προβλέψεις τους θα επιβεβαιωθούν 100%. Η πρόεδρος...το κατεβάζει στο 70% γιατί όπως το δικαιολογεί ..δεν μπορείς να πεις στον κόσμο ότι θα πεθάνει 100%....

Στις συζητήσεις παρεμβαίνει ένας γελοίος τύπος, προσωπάρχης της κ. Προέδρου που τυχαίνει να είναι και...γιος της.

Στην αρχή... τον χρησιμοποιούν για επικοινωνιακούς λόγους ( τον Ντι Κάπριο ) για να κάνει προμόσιον στην φοβερή εκστρατεία της Προέδρου των ΗΠΑ , η οποία απειλεί να διαλύσει τον μετεωρίτη και να σώσει τον κόσμο.

Στην αρχή ...γιατί έπειτα ο Ντι Κάπριο, με την συνεργάτιδα του Ντιμπιάσκι (που ανακάλυψε τον μετεωρίτη, ο οποίος και πήρε το όνομά της) καταλαβαίνουν ότι το παιγνίδι που παίζεται είναι οικονομικό και στρέφονται κατά της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτείων, αποκαλύπτοντας στον κόσμο ότι η κ. Πρόεδρος τους κοροϊδεύει και δεν άλλαξε την πορεία του μετεωρίτη, γιατί θέλει να εκμεταλλευθεί τα πετρώματά του.

Ο κόσμος διχάζεται, ταραχές, κάποιοι δεν πιστεύουν στον μετεωρίτη-σας θυμίζει τους ανόητους αρνητές της ύπαρξης της covid- κάποιοι στηρίζουν την κυβέρνηση και στρέφονται κατά των ευφάνταστων που προειδοποιούν για τους κινδύνους λες και αυτοί είναι οι υπαίτιοι για την τροχιά του μετεωρίτη και κάποιοι άλλοι οι περισσότεροι διαμαρτύρονται, δημιουργούν ταραχές, αλλά τα μέσα ενημέρωσης περί άλλα τυρβάζουν.

Γενικά επικρατεί ένα χάος, καθώς δημοσιογράφοι και πολιτικοί, λένε ό,τι βλακεία και σαχλαμάρα τους κατέβει. Σύνηθες φαινόμενο...

Η κυβέρνηση ζητά από τους πολίτες να βλέπουν...χαμηλά. Ο Ντι Κάπριο καλεί τους πολίτες ...να βλέπουν ψηλά και καταγγέλλει ότι όσοι επιστήμονες έχουν αντίθετη άποψη από τα κυβερνητικά σχέδια απολύονται ή απομονώνονται.

Τα μέσα ενημέρωσης ενέπαιζαν στην αρχή τους επιστήμονες και τους έβγαζαν τρελούς, ασχολούμενα με δεκάδες άλλα παιδαριώδη, γελοία θέματα, απορριπτικοί σε κάθε κραυγή των ειδημόνων, ξερόλες και με γραμμή από την κυβέρνηση και τους επιχειρηματίες (σας θυμίζει κάτι;)

Στο τέλος της ταινίας ο κόσμος παίρνει με ζαρζαβατικά την Πρόεδρο, αφού βλέπει τον μετεωρίτη δια γυμνού οφθαλμού να πέφτει στην γη, όλα έρχονται τούμπα και φυσικά ο πλανήτης καταστρέφεται... Λίγο πριν η Πρόεδρος έχει επιβιβασθεί στον...πύραυλο του επιχειρηματία του οποίου έπαιζε το παιγνίδι και την έχει κοπανήσει ξεχνώντας πίσω τον γιό της...Παίρνει μαζί της σε κουκούλια προστασίας καμμιά τριανταριά συμβούλους και παρατρεχάμενους για να καταλήξουν, χωρίς όμως να σωθούν, σε ένα μέρος καταπράσινο σαν το παράδεισο. Ο επιχειρηματίας θριαμβολογεί που σώθηκαν, αλλά δεν είναι έτσι. Παρουσιάζονται προϊστορικά ζώα ως στρουθοκάμηλοι που τους ...τρώνε όλους.

Τελευταία σκηνή με συμβολικό περιεχόμενο της ταινίας, η φωτεινή ένδειξη ενός κινητού τηλεφώνου-(για την βελτίωση του οποίου εξαφανίσθηκε ο πλανήτης) ενώ όλα καταστρέφονται, που γράφει:

«Συγχαρητήρια Tέλος δίαιτας» βάζοντας τέλος δηλαδή...στα βάσανα εκείνου που ακολουθούσε το σχετικό πρόγραμμα.

(Όχι δεν ήταν κανένα από τα κόλπα του Πιερακάκη...Ο σκηνοθέτης του don't look up ευθύνεται)...

ΥΓ To κείμενο είναι πέρα για πέρα φανταστικό. Απλώς οι ρόλοι έμπλεξαν λίγο. Όσοι θέλουν, ας δουν την ταινία. Πιθανό να αρχίσουν να βλέπουν ψηλά...Ειδικά εκείνοι που εξακολουθούν να στηρίζουν τον Μητσοτάκη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου