...

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2021

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ HOAXES. ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ GOOGLE ΚΑΙ ΤΑ ΕLLΙNIKA HOAXES ΤΟΥ FACEBOOK. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΒΓΑΛΤΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ.

To άρθρο δημοσιεύθηκε στο Exofitsio τον περασμένο Νοέμβριο. Στην ουσία πρόκειται για αναδημοσιεύσεις από διάφορες ιστοσελίδες που ξετυλίγουν τον ρόλο τόσο των hoaxes στην χώρα μας, αλλά και τον ρόλο της google Ελλάδας. Με αφορμή μία ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, την οποία δημοσιεύουμε πιο κάτω, είπαμε να υπενθυμίσουμε τι ακριβώς θεωρούμε ότι κάνουν οι εντολοδόχοι των Hoaxes στην χώρα μας, με δημοσιεύματα που είχαμε συλλέξει και αναρτήσει τον περασμένο Νοέμβριο. Όχι ότι θα ιδρώσει κανενός το αυτί αλλά, ίσως κάποιοι να ξυπνήσουν.


Αναγκαίος ένας ισχυρός και θωρακισμένος φορέας για τον έλεγχο γεγονότων (fact checking)

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συμπαρίσταται στους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ, που διαμαρτύρονται για υπερβολική και άδικη αρνητική αξιολόγηση, κατά τη διαδικασία ελέγχου γεγονότων (fact checking), που εφαρμόζει το Facebook και οι συνεργάτες του στην Ελλάδα Hellinika hoaxes.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσφατα δημοσιεύματα στις ιστοσελίδες «euro2day», «iatronet», «efsyn», που παρουσίαζαν μελέτη έγκριτου επιστήμονα για τους θανάτους από covid-19 στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες του λεγόμενου Δυτικού κόσμου, οι συνάδελφοι τήρησαν τη δεοντολογία, αποδίδοντας στην πηγή τα στοιχεία, τα οποία άλλωστε η αξιολόγηση δεν αμφισβήτησε. Επίσης, αδίκως τα δημοσιεύματα χαρακτηρίστηκαν ως  παραπλανητικά, αφού ανέφεραν σαφώς το πλαίσιο που επέλεξε ο μελετητής για την σύγκριση και παρουσίασαν με γραφιστική απεικόνιση τις χώρες, οι οποίες συμμετείχαν στην κατάταξη. Οι δημοσιογράφοι καλούνται συχνά να διαχειριστούν διαφορετικές ή και αντικρουόμενες προσεγγίσεις, ειδικά σε στατιστικά δεδομένα και η μόνη ασφαλής οδός είναι η τήρηση της δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

Η ΕΣΗΕΑ υποστηρίζει την αναγκαιότητα της επαλήθευσης του περιεχομένου, που αναρτάται στο διαδίκτυο, ειδικά σε μια εποχή που  η μάστιγα των ψευδών και παραπλανητικών ειδήσεων αλλά και των θεωριών συνομωσίας απειλεί τη δημόσια υγεία και  την κοινωνική συνοχή. Εκτιμά τη συμβολή των επαγγελματιών δημοσιογράφων σε αυτή την προσπάθεια. Κανείς ωστόσο δεν είναι αλάνθαστος ή υπεράνω κριτικής.

Η επαλήθευση ειδήσεων, γεγονότων και στοιχείων είναι διαδικασία δύσκολη, απαιτεί χρόνο, νηφαλιότητα, αμεροληψία και φυσικά τεκμηρίωση. Χρειάζεται, επίσης, θεσμική κατοχύρωση και οικονομική ανεξαρτησία.

Το Δ.Σ. υποστηρίζει την αναγκαιότητα για έναν ισχυρό και θωρακισμένο φορέα στη χώρα ως προϋπόθεση για τον έλεγχο γεγονότων (fact checking) με διαφάνεια, αμεροληψία και αξιοπιστία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ συμπαρίσταται στους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ, που διαμαρτύρονται για υπερβολική και άδικη αρνητική αξιολόγηση, κατά τη διαδικασία ελέγχου γεγονότων (fact checking), που εφαρμόζει το Facebook και οι συνεργάτες του στην Ελλάδα Hellinika hoaxes.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσφατα δημοσιεύματα στις ιστοσελίδες «euro2day», «iatronet», «efsyn», που παρουσίαζαν μελέτη έγκριτου επιστήμονα για τους θανάτους από covid-19 στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες του λεγόμενου Δυτικού κόσμου, οι συνάδελφοι τήρησαν τη δεοντολογία, αποδίδοντας στην πηγή τα στοιχεία, τα οποία άλλωστε η αξιολόγηση δεν αμφισβήτησε. Επίσης, αδίκως τα δημοσιεύματα χαρακτηρίστηκαν ως παραπλανητικά, αφού ανέφεραν σαφώς το πλαίσιο που επέλεξε ο μελετητής για την σύγκριση και παρουσίασαν με γραφιστική απεικόνιση τις χώρες, οι οποίες συμμετείχαν στην κατάταξη. Οι δημοσιογράφοι καλούνται συχνά να διαχειριστούν διαφορετικές ή και αντικρουόμενες προσεγγίσεις, ειδικά σε στατιστικά δεδομένα και η μόνη ασφαλής οδός είναι η τήρηση της δεοντολογίας του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

Η ΕΣΗΕΑ υποστηρίζει την αναγκαιότητα της επαλήθευσης του περιεχομένου, που αναρτάται στο διαδίκτυο, ειδικά σε μια εποχή που η μάστιγα των ψευδών και παραπλανητικών ειδήσεων αλλά και των θεωριών συνομωσίας απειλεί τη δημόσια υγεία και την κοινωνική συνοχή. Εκτιμά τη συμβολή των επαγγελματιών δημοσιογράφων σε αυτή την προσπάθεια. Κανείς ωστόσο δεν είναι αλάνθαστος ή υπεράνω κριτικής.

Η επαλήθευση ειδήσεων, γεγονότων και στοιχείων είναι διαδικασία δύσκολη, απαιτεί χρόνο, νηφαλιότητα, αμεροληψία και φυσικά τεκμηρίωση. Χρειάζεται, επίσης, θεσμική κατοχύρωση και οικονομική ανεξαρτησία.

Το Δ.Σ. υποστηρίζει την αναγκαιότητα για έναν ισχυρό και θωρακισμένο φορέα στη χώρα ως προϋπόθεση για τον έλεγχο γεγονότων (fact checking) με διαφάνεια, αμεροληψία και αξιοπιστία.Διαβάστε λοιπόν τι αναδημοσιεύαμε από διάφορα ιστολόγια και εφημερίδες τον περασμένο Νοέμβριο:
Περίεργα πράγματα συμβαίνουν στην Google αλλά και στο facebook τελευταία στην χώρα μας. Επειδή η συνωμοσιολογία είναι επικίνδυνη για την Δημοκρατία, εμείς απλώς έχοντας την δική μας εμπειρία κι ...άλλων τριάντα ιστολογίων και σχετικά δημοσιεύματα τα υπογραμμίζουμε σήμερα και για αρχειακούς λόγους βαστήξτε τα, για να δείτε αργότερα όταν... εμπλουτισθεί η γνώση σας πόσο απέχει η φαινομενική πραγματικότητα που ζούμε, από την αλήθεια.

Παρουσιάζουμε λοιπόν τα γεγονότα όπως ακριβώς καταγράφηκαν στα μέσα ενημέρωσης....Εμείς δεν κάναμε τίποτε άλλο απλώς τα συνδέσαμε μεταξύ τους και τα τα μεταφέρουμε:


ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ GOOGLE


*Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των κορυφαίων διαφημιζομένων κομμάτων από την GOOGLE, η Νέα Δημοκρατία, από τις 20 Μαρτίου 2019 μέχρι και τις 12 Μαΐου 2020, δαπάνησε συνολικά 648.950 ευρώ σε πολιτικές διαφημίσεις, ποσό που αποτελεί το τρίτο υψηλότερο στην Ευρώπη μετά το Συντηρητικό (1.053.600 ευρώ) και το Εργατικό (692.450 ευρώ) κόμμα στην Αγγλία.*Η Νέα Δημοκρατία δίνει μία από τις υψηλότερες προεκλογικές αμοιβές στην Ευρώπη στην google και καλώς πράττει. Μόλις αναλαμβάνει κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης τοποθετεί στην θέση του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης τον κ. Γρηγόρη Ζαριφόπουλο που έως εκείνη την στιγμή κατείχε την θέση του περιφερειακού διευθυντή της google Nοτιοανατολικής Ευρώπης...

*Στην θέση του κ. Γρηγόρη Ζαριφόπουλου αναλαμβάνει η κ. Πέγκυ Αντωνάκου που ήταν πρώην CEO της Microsoft, Eλλάδας, Κύπρου και ΜάλταςΗ κυρία Αντωνάκου, είναι προσωπική φίλη τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και της Μαρέβα Γκραμπόφσκι, με την οποία συμπαρουσίασαν το βιβλίο της Μισέλ Ομπάμα με τίτλο «Becoming», στις 17/12/2018, στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε μια ανάσα από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος, στις εκλογές του 2019, καθώς επρόκειτο για ένα πρόσωπο που είχε τη δυνατότητα να συνομιλεί απευθείας με τον Bill Gates.

Τελευταία στιγμή όμως, ματαιώθηκε η ένταξή της στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, αφού άλλωστε θα έμπαινε, σε τιμητική, πλην όμως μη εκλόγιμη θέση και συμφωνήθηκε να συμπεριληφθεί κάποια στιγμή στο κυβερνητικό σχήμα.

Το φθινόπωρο του 2019 και μετά από επταετή παρουσία, αποχώρησε από την Microsoft.

Για να αναλάβει, όπως είπαμε, τη διεύθυνση της Google στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, στις αρχές του 2020.Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Αντωνάκου, έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στο κλείσιμο της συμφωνίας με τη Microsoft και της περιβόητης επένδυσης του ενός δισ.

Καθώς με δικές της υποδείξεις ο Πιερρακάκης, έφτιαξε το Νόμο της Ψηφιακής Διακυβέρνησης 4727/2020, ο οποίος και αποτελεί πλέον το «σύνταγμα» της ψηφιακού εκσυγχρονισμού του Ελληνικού κράτους.

Και μπορεί η Microsoft να κάνει την επένδυση του ενός δισ. στην Ελλάδα, όμως μαζί με την άλλη μεγάλη της ανταγωνίστρια από τις ΗΠΑ, την Cisco, θα αναλάβουν την ψηφιοποίηση του Ελληνικού Δημοσίου. (σσ με πληροφορίες από τον ΠΥΡΗΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΩΝ ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ)Όλα αυτά απλώς τα καταγράφουμε και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.
ΚΙ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ ΧΩΡΙΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ
Έλα όμως που από την ώρα που ανέλαβε η κ. Αντωνάκου με αφορμή την αλλαγή του blogger της Google συμβαίνουν περίεργα πράγματα.

Περισσότερα από τριάντα ιστολόγια, έχουν διαμαρτυρηθεί στην Google διότι δεν τους επιτρέπεται να κάνουν αναρτήσεις πλην συγκεκριμένων ωρών και για περιορισμένο αριθμό.

Ξέχωρα από το γεγονός ότι ο περιορισμένος αριθμός αναρτήσεων και ο καταναγκασμός αναρτήσεων για δυο η τρεις ώρες ημερησίως, καταλύει κάθε έννοια ελευθερίας στο διαδίκτυο, σταματούν τα ιστολόγια να είναι επίκαιρα, αφού η είδηση δεν περιμένει το δίωρο ή τρίωρο, της google, για να εμφανισθεί...
Οι διαμαρτυρίες των ιστολογίων, διατυπώθηκαν σε μια πρόχειρη πλατφόρμα της google, το exofitsio απευθύνθηκε και στην κ. Αντωνάκου, αλλά ...πέρα βρέχει.

Eιναι χαρακτηριστικό, ότι η πρώτη διαμαρτυρία του Exofitsio, στην google ..εξαφανίσθηκε και η δεύτερη προς την κ. Πέγκυ Αντωνάκου..κρίθηκε από την google, όπως ανέγραψε κάτω από το κείμενο «εκτός θέματος».

Αναρωτιέται κανείς, εάν έχει πρόβλημα με την Google στην χώρα μας, πως μπορεί να το επιλύσει όταν ούτε τηλέφωνα απαντούν, ούτε κάποιος υπεύθυνος απαντά. Εάν αποτελεί ο προκαθορισμένος αριθμός αναρτήσεων πολιτική της google αμέσως μετά την εισαγωγή του νέου βασανιστικού blogger τότε θα έπρεπε να ειδοποιήσουν και τους Έλληνες χρήστες να αναζητήσουν αλλού την τύχη τους...

Αλλιώς πως θα πάρουν απαντήσεις οι άνθρωποι, όταν τους αγνοούν; Να στηθούν έξω από το Μαρούσι και να περιμένουν την κ. Αντωνάκου;

Με απλά λόγια αναρωτιέται κανείς εάν η Google Ελλάδας παρεμβαίνει και παρεμποδίζει ορισμένα ιστολόγια που δεν είναι αρεστά στην κυβέρνηση ή απλώς ...συνέπεσε όσοι δυσαρεστούν την κυβέρνηση να δοκιμάζονται με τις νέες ντιρεκτίβες της...

Εάν δεν είναι έτσι τότε προς τι ο περιορισμός αναρτήσεων και ο καθορισμός ωρών για αναρτήσεις όταν σε άλλα ιστολόγια (δεν φανταζόμαστε να είναι αυτά της λίστας Πέτσα) δεν συμβαίνει;

Και κατά πόσο είναι επιτρεπτό και δεν είναι εξόχως προκλητικό να μην απαντά η google σε ερωτήματα «συνδρομητών» της; Όταν η ίδια πολυδιαφήμιζε την ελεύθερη πλατφόρμα της.

Έχεις ένα πρόβλημα και δεν μπορείς να το επιλύσεις με την εταιρία κολοσσό γιατί η εταιρία σε γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της. Ας μας πει, έτσι από περιέργεια, κάποιος που διατηρεί ένα από τα χιλιάδες ιστολόγια στην χώρα μας ποιον υπεύθυνο και πότε και σε ποιο τηλέφωνο βρήκε κάποιον από την google;

Τι είναι η google «στοά μασόνων» και δεν μπορεί κανείς να επικοινωνήσει μαζί της παρά μόνο σε μία πλατφόρμα που δεν απαντά κανείς και σου σβήνουν τα παράπονά σου;

Άσε που ο νέος blogger της google εάν περνούσε από τεχνικό διαγωνισμό, θα είχε απορριφθεί. Περισσότερο αργός, δεν γίνεται. Τον διπλάσιο χρόνο, κάνουν οι blogger για να βάλουν μία ανάρτηση.

Ε λες στο τέλος δεν μπαίνω στο ξεχασμένο μου facebook. Aμ δε.. «Δεν είναι δυνατή η αποστολή του μηνύματός σας γιατί περιέχει περιεχόμενο που έχει αναφερθεί ως παραβίαση από κάποιον άλλον» .Δέκα ιστολόγια των οποίων τις ειδήσεις αντιγράφουμε έχουν αναφέρει παραβίαση; Μυστήρια πράγματα..ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΤΟ FACEBOOK ΜΕ ΤΑ ΕLLINIKA HOAXES
Τα πράγματα όμως είναι χειρότερα, με τη facebook Hellas, όπως πολύ σωστά παρατηρεί και ο Πυρήνας Υποστηρικτών Κώστα Καραμανλή που υπογραμμίζει

«Όπου εκεί γίνεται ένα πραγματικό σφαγείο, από τα Ellinika Hoaxes και τους εντελώς αναρμόδιους, που κρίνουν την εγκυρότητα μιας είδησης.

Η facebook Hellas, έχει κατεβάσει λογαριασμούς και σελίδες και έχει αποκλείσει την αναμετάδοση, μέσω της πλατφόρμας της, δημοσιεύσεων από πολλά sites και blogs.

Τα οποία όμως είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό.

Πως ήταν επικριτικά για την κυβέρνηση και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Θα μου πείτε, μπορεί να είναι τυχαίο γεγονός.

Όπως και ως τυχαίο γεγονός, εκλαμβάνουμε ότι ανατέθηκε από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον Ηλία Μόσιαλο, που πέραν από πρώην εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, συνεργάζεται και με τα Ellinika Hoaxes, να είναι ο εκπρόσωπος τη χώρας μας, σε διεθνείς οργανισμούς για θέματα διαχείρισης του Covid-19.Σαν πολλά παράξενα και τυχαία γεγονότα, όμως δεν συμβαίνουν;

Τα οποία, πόσο τυχαία μπορεί να θεωρηθούν, όταν καθημερινά γινόμαστε δέκτες παραπόνων κι εμείς, πως μέλη μας έπαψαν εδώ και καιρό να δέχονται ενημερώσεις νέων δημοσιεύσεων ή ότι δυσκολεύονται -πολλές φορές μάλιστα αδυνατούν- να μπουν στη σελίδα του Πυρήνα ή πως ξαφνικά ανακάλυψαν ότι έχει αφαιρεθεί -χωρίς να το έχουν κάνει αυτοί- το like απ΄ τη σελίδα μας;»
ΠΟΙΟΙ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΙΑ

Ποιοι κρύβονται πίσω από την εταιρία που έχει αναλάβει με αδιαφανείς διαδικασίες ρόλο λογοκριτή, ακυρώνοντας ακόμη και πραγματικές ειδήσεις.Σύμφωνα με δημοσιεύματα στα οποία προφανώς λίγη σημασία δόθηκε:

<Οι υπεύθυνοι της εταιρίας Ellinika Hoaxes, που διασταυρώνουν την εγκυρότητα των ειδήσεων για λογαριασμό του κολοσσού facebook (fact-checkers), ισχυρίζονται πως η προσπάθειά τους ξεκίνησε το 2013 και ήταν «η πρώτη συντονισμένη προσπάθεια ελέγχου ειδήσεων».

Ο ισχυρισμός τους αυτός όμως είναι στην πραγματικότητα fake news, καθώς δεν επρόκειτο για την ίδρυση μιας εταιρίας ή για κάποια συντονισμένη προσπάθεια, αλλά για τη δημιουργία ενός απλού blog.

Μάλιστα, μέχρι το 2017 δεν είχαν καν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να εγγραφούν στο Μητρώο Επιχειρήσεων Ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Η εγγραφή αυτή πρέπει να έγινε κάποια στιγμή μέσα στο 2018, ενώ λίγους μήνες αργότερα, συγκεκριμένα τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, αποφάσισαν να αποκτήσουν και νομικό πρόσωπο, καταθέτοντας στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο τη σύσταση μιας αστικής μη κερδοσκοπικής και μη κυβερνητικής εταιρίας (ΜΚΟ).

Η εξέλιξή τους από blog σε εταιρία που συνεργάζεται με τη facebook ήταν ραγδαία. Τόσο ραγδαία που γεννά πολλά ερωτήματα, αφού στις αρχές του 2019 πήραν την πιστοποίηση Ιnternational Fact – Checking Network (IFCN), ενός διεθνούς οργανισμού ο οποίος πιστοποιεί εταιρίες που κάνουν διασταύρωση ειδήσεων, και τον Μάιο του 2019 έκλεισαν τη δουλειά με τον αμερικανικό κολοσσό.

Η ανεπιβεβαίωτη πληροφορία από πηγές πως κάποιοι στην Ελλάδα τούς προώθησαν για τη συγκεκριμένη δουλειά δεν μοιάζει αβάσιμη. Φανταστείτε τι δύναμη έχουν στα χέρια τους! Μπορούν να χαρακτηρίζουν μια είδηση ψευδή κατά βούληση και εν συνεχεία να περιορίζουν την επισκεψιμότητα μέσω facebook για τον εκάστοτε ενημερωτικό ιστότοπο. Φυσικά, αίτημα όλου του δημοσιογραφικού κόσμου είναι ο περιορισμός των fake news.

Το ερώτημα, όμως, είναι ποιοι κάνουν τη διασταύρωση και με ποια κίνητρα. Αποκαλύπτουν fake news ή δημοσιεύουν οι ίδιοι fake news για να ακυρώσουν πραγματικές ειδήσεις με προσωπική στόχευση; Στο ερώτημα «ποιοι», η απάντηση στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως η πλειονότητα των βασικών συντελεστών των Ellinika Hoaxes δεν έχει δημοσιογραφική διαδρομή και εμπειρία. Κι αυτό κάνει την υπόθεση ακόμη πιο ύποπτη.>ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΟΓΟΚΡΙΤΕΣ

Ως ιδρυτής και διαχειριστής εμφανίζεται ο Θοδωρής Δανιηλίδης, ο οποίος δηλώνει στρατιωτικός εν αποστρατεία με ειδικότητα ναρκαλιευτή, αλλά και μέλος της Ενωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Μακεδονίας – Θράκης, αν και δεν έχει κάποια δημοσιογραφική διαδρομή.

Ο μόνος που έχει ίσως να παρουσιάσει κάποια δημοσιογραφική εργασία είναι ο αρχισυντάκτης της σελίδας Δημήτρης Αλικάκος, το όνομα του οποίου ακούστηκε όταν εξέδωσε το βιβλίο «Λύτρωση – Περί του Αγίου Φωτός», στο οποίο υποστηρίζει πως η αφή του Αγίου Φωτός δεν είναι θαύμα.
Εναντίον του κ. Αλικάκου έχουν, μάλιστα, ασκηθεί αγωγές από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, τόσο για το περιεχόμενο του βιβλίου όσο και για παράνομη υποκλοπή συνομιλιών και για «δόλια συρραφή».

Οσο για το ερώτημα με «ποια κίνητρα», αυτό θα απαντηθεί στο μέλλον.

Γιατί κάποια προσωπικά κίνητρα θα πρέπει να έχουν για να ποινικοποιούν επιστημονικές απόψεις και να χαρακτηρίζουν fake διασταυρωμένα news.
ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Τον Ιανουάριο του περασμένου έτους τα Ellinika Hoaxes δημοσιεύουν άρθρο με το οποίο καταφέρονται εναντίον μέλους της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, καθώς και του Α’ αντιπροέδρου της Ένωσης Παναγιώτη Φιλντίση, κατηγορώντας τους ότι προβάλλουν ψευδοεπιστημονικές θεωρίες. Το άρθρο υπογράφει ο Θάνος Σιτίστας, εν ενεργεία στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και διαχειριστής της εν λόγω ιστοσελίδας.Το πρώτο ερώτημα που αβίαστα εγείρεται είναι πώς άτομα αναρμόδια αξιολογούν επιστημονικές απόψεις.

Ως απάντηση, λοιπόν, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών αποστέλλει τον Μάρτιο του 2019 διά του δικηγόρου της Ιωάννη Σπηλιόπουλου (διδάκτωρ της Νομικής του Παν. της Κολονίας) δύο εξώδικα προς τα Ε.H., απαιτώντας την ανάκληση του δημοσιεύματος, το οποίο χαρακτηρίζουν «άκρως συκοφαντικό, δυσφημιστικό, εξυβριστικό και απαξιωτικό», και των εκφράσεων που περιλαμβάνονται σε αυτό, όπως «ψευδοεπιστήμη», «η υποτιθέμενη έρευνα» και «ο κρυφός πάτος».

Στα Ellinika Hoaxes, πάντως, δεν ιδρώνει το αυτί τους, καθώς ως φαίνεται θεωρούν εαυτόν προστατευμένο.

Ουδεμία λύπη ή ανάκληση των δηλώσεων διατυπώνεται.

Ως εκ τούτου, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών διά του προέδρου Ευστράτιου Θεοδοσίου, του Α' αντιπροέδρου κ. Φιλντίση, ακόμη ενός μέλους του Δ.Σ. και ακόμη δύο μελών της Ένωσης προχωρεί στην κατάθεση αγωγής, η οποία εκδικάστηκε τον περασμένο Ιανουάριο.

Η επίδοση όμως της αγωγής που στρέφεται κατά του Θ. Σιτίστα και του Ανδρόνικου Κουτρουμπέλη (διαχειριστές της ιστοσελίδας) επιφύλασσε μια δυσάρεστη έκπληξη για τον κ. Σπηλιόπουλο, καθώς οι διευθύνσεις των σπιτιών τους που έχουν καταχωριστεί αποδεικνύονται ψευδείς (!).

Ούτε λίγο ούτε πολύ απαιτήθηκε εισαγγελική παραγγελία και στη συνέχεια προσφυγή στην ΑΑΔΕ προκειμένου να ανευρεθούν οι πραγματικές διευθύνσεις.

H απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται.

«Εκτιμώ ότι η Ένωση Ελλήνων Φυσικών είναι ο πρώτος φορέας που καταθέτει αγωγή εναντίον τους» αναφέρει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο κ. Σπηλιόπουλος.

«Διερωτώμαι πώς είναι δυνατόν ένας ναρκαλιευτής και ένας εν ενεργεία στρατιωτικός της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως αποδείχτηκε και κατά τη διάρκεια της δίκης, να ελέγχουν επιστημονικές θεωρίες.

Με ποια ακριβώς αρμοδιότητα; Κατά την άποψή μου, η συγκεκριμένη ιστοσελίδα, που έχει αναλάβει τον ρόλο ελεγκτή των ειδήσεων, βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία, επιχειρώντας να αποδομήσει επιστημονικές θεωρίες που δεν είναι αρεστές.

Παρεμπιπτόντως, η ιδιότητα του στρατιωτικού εν ενεργεία είναι παντελώς ασυμβίβαστη με τους όρους που τίθενται από τον οργανισμό The International Fact Checking Network, o οποίος έχει πιστοποιήσει την ιστοσελίδα. Με τον τρόπο δε που λειτουργούν παραβιάζουν συνταγματικές διατάξεις καθώς, εις το όνομα του ελέγχου, στην πραγματικότητα λογοκρίνουν» καταλήγει ο κ. Σπηλιόπουλος.
Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΠΟΥ ΕΜΕΙΝΕ ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ
Τον Μάιο του 2019 ο τότε υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος (φωτό), ο οποίος νωρίτερα είχε εκφράσει σχετικές απορίες για το πώς τα Ellinika Hoaxes είχαν επιλεγεί για μια τέτοιας εμβέλειας εργασία από τον αμερικανικό κολοσσό, από τη στιγμή μάλιστα που τα ίδια «έχουν παγιδευτεί και έχουν πέσει θύμα των fakes news πολλές φορές», φέρνει το θέμα των fact-checkers στο Συμβούλιο Υπουργών της Ευρώπης.

Εκεί ο κ. Κρέτσος αναφέρεται στο φαινόμενο που παρατηρείται στη χώρα μας, όπου «απαιτείται check» των «fact checkers».

Η συγκεκριμένη παρέμβαση -μεταξύ άλλων- οδηγεί στην εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης που περιλαμβάνει τη λήψη νομοθετικών μέτρων.

Η εφαρμογή, ωστόσο, του σχεδίου παραμένει κάπου στα συρτάρια του πολυδαίδαλου γραφειοκρατικού λαγουμιού που ονομάζεται Ε.Ε.
ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ 5G
Συκοφάντηση και πλήρης φίμωση όσων έχουν διατυπώσει αντιρρήσεις για το νέο δίκτυο 5G

Τα Εllinika Hoaxes έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να μπλοκαριστεί οποιαδήποτε συζήτηση διεξάγεται γύρω από την τεχνολογία 5G.

Ουκ έστιν αριθμός των άρθρων που έχουν γραφτεί προκειμένου να αποδείξουν ότι δεν τίθεται ζήτημα ασφάλειας για την ανθρώπινη υγεία.

Τον Σεπτέμβριο του 2017 180 επιστήμονες και γιατροί από 36 χώρες παγκοσμίως συγκεντρώνουν υπογραφές, ζητώντας επί της ουσίας ένα μορατόριουμ προ της έναρξης της πέμπτης γενιάς στις τηλεπικοινωνίες, εκφράζοντας ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον από τη σημαντική αύξηση της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων.

Με τις υπογραφές τους έθεταν παράλληλα θέμα διερεύνησης των επιπτώσεων από ανεξάρτητους από τη βιομηχανία επιστήμονες.

Τα Εllinika Hoaxes ούτε λίγο ούτε πολύ μπλοκάρουν την αναπαραγωγή της είδησης, χαρακτηρίζοντας τους 180 επιστήμονες (μεταξύ αυτών και δύο Έλληνες) ψευδοεπιστήμονες.

Ουδεμία σημασία είχε το γεγονός ότι οι 180 αυτοί επιστήμονες και γιατροί έχουν σπουδαίες ακαδημαϊκές περγαμηνές, ότι κάποιοι εξ αυτών είναι απόφοιτοι του Harvard ή ότι μεταξύ των υπογραφόντων βρίσκονται και διευθυντές ινστιτούτων που συνεργάζονται με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Όπως φαίνεται, τα Ellinika Hoaxes συντάσσονται πάντα με τους ισχυρούς αυτού του πλανήτη.KAI H ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΟ ΜΟΝSANTO

Η ωμή προπαγάνδα για τη Μοnsanto και η αμφισβήτηση Αυγερόπουλου – ΑΠΕ

Τo 2018 τα Ellinika Hoaxes αναλαμβάνουν την υπεράσπιση του πολυεθνικού κολοσσού Monsanto.

To επίδικο αφορά την ουσία γλυφοσάτη που βρίσκεται στο ζιζανιοκτόνο Roundup και η οποία ελέγχεται για την πρόκληση καρκίνου στον ανθρώπινο οργανισμό.

H ιστοσελίδα The press project διενεργεί εκτενή έρευνα με ιδιαίτερη αναφορά στην πολύκροτη δίκη του Ντουέιν Τζόνσον, ο οποίος εκδήλωσε καρκίνο μέσω του Roundup και αποζημιώθηκε με 289.000.000 δολάρια από τη Monsanto.

Tα Ellinika Hoaxes κάνουν λόγο για «παραπλάνηση του αναγνωστικού κοινού», ενώ για τη δίκη σημειώνουν: «Το επιχείρημα ότι οι ένορκοι αποφάσισαν με βάση το συναίσθημα και όχι τα στοιχεία δεν είναι αστείο… Σε μια δίκη όπως αυτή γίνεται εύκολα κατανοητό ότι η εναπόθεση της τύχης του κατηγορουμένου σε ανειδίκευτο κοινό είναι ανοιχτή σε κριτική», καταλήγοντας πάντως πως «κανείς δεν αμφισβήτησε ότι είναι δυνητικά καρκινογόνος η ουσία».

Θα χρειαζόμασταν βιβλίο για να περιγράψουμε τα έργα και τις ημέρες των Ηoaxes. Θα περιοριστούμε σε μερικά μόνο παραδείγματα:
Το 2018 η ιστοσελίδα αναλαμβάνει την υπεράσπιση της ΜΚΟ Λευκά Κράνη. Χαρακτήρισαν, λοιπόν, μάλλον ψεύτικες τις εικόνες που πιστοποιούσαν ότι η συγκεκριμένη οργάνωση που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ και δραστηριοποιήθηκε στη Συρία είχε σκηνοθετήσει ψεύτικες εικόνες επιθέσεων με θύματα από χημικές επιθέσεις.

Τα Ellinika Hoaxes έσπευσαν -μεταξύ άλλων- να χαρακτηρίσουν fake news την ανάκληση της απόφασης της ΕΡΤ να συμμετάσχει ως συμπαραγωγός στη νέα ταινία του δημοσιογράφου Γιώργου Αυγερόπουλου.
Ανάκληση δημοσιευμένη επισήμως στη Δι@ύγεια και επιβεβαιωμένη από τον δημοσιογράφο.

Το 2018, επίσης, τα Ellinika Ηoaxes κατηγορούν για παραπληροφόρηση την ιστοσελίδα Ατέχνως (atexnos.gr) του δημοσιογράφου Ηρακλή Κακαβάνη, ο οποίος δημοσιεύει πρώτος είδηση που αφορά νομοσχέδιο της Δανίας, το οποίο επιχειρούσε ποινικοποίηση της κριτικής προς το ΝΑΤΟ.
Φυσικά και διαψεύστηκαν, καθώς το θέμα επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά από τον Τύπο της Δανίας.

Η ζημία που έχουν υποστεί δημοσιογράφοι και ιστοσελίδες από το μπλοκάρισμα των ειδήσεων που δεν είναι αρεστές στους «ελεγκτές» του διαδικτύου είναι πολύ σοβαρή.

Όπως σημειώνει ο κ. Κακαβάνης: «Η δυνατότητα που τους παρέχεται να πέφτουν ενημερωτικές σελίδες εξαιρετικά χαμηλά στην κατάταξη και στη δυνατότητα διάδρασης με το αναγνωστικό κοινό συνεπάγεται σοβαρές απώλειες. Επίσης, η αναγραφή μιας είδησης ως fake news πλήττει θανάσιμα την αξιοπιστία ενός ενημερωτικού μέσου».

Από τα δίχτυα τους φυσικά δεν έχει ξεφύγει ούτε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ).

Τον Σεπτέμβριο του 2018 το πρακτορείο μεταδίδει πως «οι Θεσμοί θεωρούν βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας» και δεν μιλούν πλέον για μείωση των συντάξεων.

Τα Ellinika Hoaxes χαρακτηρίζουν την είδηση fake και πολιτικολογούν.

Η ιστορία επιβεβαιώνει το ΑΠΕ, καθώς πράγματι καμία περικοπή δεν πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια.

Το πρακτορείο επιβεβαιώθηκε και τον περασμένο Μάρτιο, όταν μετέδωσε την είδηση πως 15 χώρες ζητούν να προμηθευτούν το κουβανικό αντιιικό φάρμακο ιντερφερόνη άλφα 2Β κατά του νέου κορονοϊού, παρά το γεγονός πως τα Ellinika Hoaxes ήθελαν οπωσδήποτε να είναι ψέμα!

Χαρακτηριστικό των περίεργων κινήτρων τους είναι πως η συγκεκριμένη είδηση μεταδόθηκε από τα μεγαλύτερα διεθνή πρακτορεία, ακόμη και από τη γερμανική Deutsche Welle, η οποία παρουσίασε κι έναν Γερμανό επιχειρηματία που είχε έρθει σε επαφή με την κουβανική φαρμακευτική BioCubaFarma για να εισαγάγει το φάρμακο στη Γερμανία.
ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΣΙΩΠΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

Η περίεργη σιωπή της ΕΣΗΕΑ στις συνεχείς καταγγελίες

Για το μείζον, όπως αποδεικνύεται, ζήτημα με τα Εllinika Hoaxes ο κ. Κακαβάνης απέστειλε στην Ένωση Συντακτών υπόμνημα, θέτοντας ερωτήματα για τον ρόλο τους.

Αναφέρθηκε δε στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διενεργήθηκε στις Βρυξέλλες τον Σεπτέμβριο του 2018, με αντικείμενο τις ψευδείς ειδήσεις στην Ευρώπη.

Στην επίσημη ανακοίνωση γινόταν λόγος για 60 εμπειρογνώμονες που εκπροσωπούν τις χώρες της Ε.Ε. Τέθηκε, λοιπόν, το ερώτημα «εάν έχει προσκληθεί η ΕΣΗΕΑ ή άλλη δημοσιογραφική ένωση της χώρας και εάν είναι τουλάχιστον ενήμερη για το γεγονός αυτό».

Η Ένωση Συντακτών ρωτήθηκε επίσης «με ποια κριτήρια και από ποιον το συγκεκριμένο site κατατάσσεται στους εμπειρογνώμονες, οι οποίοι εκπροσωπούν τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε.».Η ΕΣΗΕΑ δήλωσε άγνοια επί του θέματος.

Στις συνεχείς οχλήσεις του διαχειριστή της ιστοσελίδας Ατέχνως προς την Ένωση Συντακτών για τον ρόλο και τα κριτήρια με τα οποία η εν λόγω ιστοσελίδα ανέλαβε τον ρόλο του ελεγκτή των ειδήσεων απάντηση μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί…

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι ο Θ. Σιτίστας, ο οποίος, όπως ήδη αναφέραμε, είναι εν ενεργεία στρατιωτικός, και ο Ανδ. Κουτρουμπέλης, που δηλώνει web developer, δηλώνουν αμφότεροι μέλη της Ένωσης Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου Μακεδονίας – Θράκης, όπως αποκάλυψε το zougla.gr.

Ο πρώτος από το 2017 και ο δεύτερος από το 2018.

Ωστόσο, δεν πληρούν καμία από τις προϋποθέσεις που θέτουν τα καταστατικά των ενώσεων για την εγγραφή τους ως τακτικών μελών.

Με το πλέον εξωφρενικό, εν ενεργεία στρατιωτικός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας να δηλώνει αμειβόμενος δημοσιογράφος.

Για το «αμειβόμενος» ουδόλως αμφιβάλλουμε, για το «δημοσιογράφος» θα μας επιτρέψετε να το αμφισβητήσουμε.Όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι μυθιστόρημα. Δεν είναι όμως. Κι όπως κάθε περίπλοκη υπόθεση από εκείνες που το ευρύ αναγνωστικό κοινό βαριέται να διαβάσει και να εξετάσει εάν είναι αλήθεια, θέλει τον χρόνο της για να επαληθευθεί.

Ο χρόνος όμως πλησιάζει...

Όπως και πλησιάζει η ώρα που θα αποκαλυφθεί εάν κάποιοι στο διαδίκτυο παρεμβαίνουν γιατί έτσι το επιθυμεί η κυβέρνηση η πρόκειται για τεχνικές αλλαγές που θίγουν ορισμένους... Εάν δεν είναι έτσι, τότε ας το αποδείξουν κι ας απελευθερώσουν το διαδίκτυο... από την παρουσία τους και τις παρεμβάσεις τους.....-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου