...

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021

ΑΠΑΤΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΟΥΤΕ- ΑΠΑΤΟΣ ΚΑΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ «ΜΙΚΡΗ» ΟΛΛΑΝΔΕΖΑ






Η επίσκεψη του Ολλανδού πρωθυπουργού ( επί της ουσίας υπηρεσιακού πρωθυπουργού ) στην Αθήνα πήγε «άπατη». Φαίνεται πως ο κ. Ρούτε έκανε μια διήμερη βόλτα στα Βαλκάνια για δει πως είναι το … κλίμα και πώς τα πάει η Ελλάδα με την πανδημία. Α, ήθελε να μάθει και τι θα γίνει στη Λιβύη!

Παρεμπιπτόντως, έγινε και μάρτυρας ενόχλησης του Έλληνα πρωθυπουργού σε ερώτηση Ολλανδής δημοσιογράφου, την οποία ο κ. Μητσοτάκης κατσάδιασε για τον τρόπο της και έχασε την ευκαιρία να απαντήσει στην ουσία της ερώτησής της.

Αυτά απασχόλησαν την ελληνική πολιτεία σε σχέση με την επίσκεψη Ρούτε και φταίει προφανώς η μικρή (σε ανάστημα μπροστά στο μέγεθος του Μεγάρου Μαξίμου) Ολλανδέζα που έκανε τη μόνη σοβαρή δημοσιογραφική ερώτηση απευθυνόμενη σε δυο ευρωπαίους ηγέτες.


Εμείς, σε αντίθεση με τους γραμμιτζήδες, δεν θα χειροκροτήσουμε, καθώς μια μεγάλη ευκαιρία θετικής προβολής και επιχειρηματικής δράσης επισκιάστηκε από σειρά λαθών του αλάνθαστου Μεγάρου. Λάθη που αναδύθηκαν από την ουσία και τη διαχείριση της συνέντευξης Τύπου, που ήταν και η μόνη ενημέρωση του ελληνικού λαού σχετικά με τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση των δύο ηγετών.


ΔΕΚΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ


1. Ο πρωθυπουργός και το Μαξίμου ενοχλήθηκαν από τον τρόπο διατύπωσης του ερωτήματος μιας Ολλανδέζας δημοσιογράφου και αμέσως μετά τη συνέντευξη εξαπέλυσαν προσωπική επίθεση για τον τρόπο που απευθύνθηκε στον πρωθυπουργό, αγνοώντας την ουσία της ερώτησής της. Στην ουσία η δημοσιογράφος έδωσε «πάσα» στον πρωθυπουργό. Του είπε πολύ απλά γιατί λέτε ψέματα και δεν λέτε ευθέως ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συνεισφέρει πλέον στο θέμα των μεταναστών και αναγκαζόμαστε σε αυτή την στάση. Αντί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πει ότι πράγματι δεν μας βοηθούν, ακολουθώντας την οσφυοκαμπτική πολιτική του, τα έβαλε με την δημοσιογράφο.

Το Μαξίμου αγνοεί ότι η Ingeborg Beugel, ανταποκρίτρια του περιοδικού De Groene Amsterdammer, δεν είναι μια τυχαία δημοσιογράφος. Εργάζεται για το πλέον ανεξάρτητο περιοδικό ερευνητικής δημοσιογραφίας, το οποίο συμμετέχει μαζί με άλλα μεγάλα ολλανδικά έντυπα στην πλατφόρμα ερευνητικής δημοσιογραφίας "investico.nl" και χρηματοδοτείται από άμεσες συνδρομές πολιτών και ιδρύματα ελεύθερης άποψης. Το περιοδικό δίνει υψηλές αμοιβές στους δημοσιογράφους του και τους ανεξάρτητους ερευνητές του και συνεργάζεται με τα Πανεπιστήμια του Άμστερνταμ και της Ουτρέχτης. Περισσότερα εδώ: https://www.groene.nl/over/pagina/onderzoeksjournalistiek


2. Αν το Μαξίμου δεν ήθελε να «διακινδυνεύσει» μια ελεύθερης αντίληψης και ύφους ερώτηση από την συνεργάτιδα του περιοδικού μπορούσε να μην της επιτρέψει την είσοδο, ενδεχομένως λόγω μεγάλου αριθμού συμμετεχόντων δημοσιογράφων και άλλα τέτοια κομψεπίκομψα επικοινωνιακά αστεία.

Το να επιχειρείται η υποβάθμιση της δημοσιογραφικής υπόστασης της κ. Beugel είναι φθηνό και ανεπίτρεπτο.



3. Το Μαξίμου δεν πρόσεξε ότι ο Ολλανδός πρωθυπουργός, που είναι το ίδιο ικανός σε ευθύτητα με την συμπατριώτισσά του δημοσιογράφο, δεν έκανε καμία απολύτως νύξη για τον τρόπο που διατυπώθηκε η ερώτηση. Γνωρίζοντας πως μια δημοσιογραφική ερώτηση δεν μετράται με δείκτες καθωσπρεπισμού, παρά με τις αιχμές που περιέχει και την ικανότητα να εκμαιεύει απαντήσεις. Ο κ. Ρούτε απάντησε μόνον στο ερώτημα. Ο κ. Μητσοτάκης χάθηκε σε περικοκλάδες.


4. Η ηρωική φράση του κ. Μητσοτάκη στην εισαγωγή της απάντησής του προς την Ολλανδέζα δημοσιογράφο ήταν τουλάχιστον ατυχής. «Κατανοώ πως στην Ολλανδία έχετε την κουλτούρα να θέτετε ευθέως ερωτήματα προς τους πολιτικούς. Σέβομαι απόλυτα αυτή την κουλτούρα. Αυτό που δεν θα δεχτώ είναι προσβολές, σε αυτή την αίθουσα, προς το πρόσωπό μου και προς τον ελληνικό λαό», είπε πριν μπει στην ουσία του ερωτήματος.

Σημειώνουμε ότι, ένας πρωθυπουργός μιλά εξ ονόματος του ελληνικού λαού για όσα έχει εξουσιοδοτηθεί να μιλά. Κυρίως προς ομολόγους του και για θέματα που αντανακλούν την αδιαμφισβήτητη πλειοψηφία.

Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι στο μεταναστευτικό δεν είναι καθόλου κοινή η θέση του ελληνικού λαού, το οποίο σε συζητήσεις του με δημοσιογράφους οφείλει να αντιλαμβάνεται ότι εκπροσωπεί κατά το απόλυτο ποσοστό της ισχύος που του απέδωσε το εκλογικό αποτέλεσμα. Θα μπορούσε να πει «μην προσβάλλετε τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού» ή κάτι ανάλογο. Αλλά δεν απάντησε... σε απειλή πολέμου για να επικαλείται το σύνολο του λαού.


5. Η ερώτηση της κ. Beugel - που κατέληξε να είναι το μόνο θέμα συζήτησης από την επίσκεψη Ρούτε στην Ελλάδα - ήταν η δεύτερη από τις τρεις που «έδωσε» η κ. Πελώνη στους δημοσιογράφους. Η πρώτη δόθηκε στην ΕΡΤ (όπως πάντα!) και είχε ως θέμα την πανδημία και κατά πόσο οι παρεμβάσεις αρκούν κλπ. Ωραία ερώτηση. Σαν ανοικτό θέμα έκθεσης του τύπου «πως πέρασα το Σαββατοκύριακο». Η δεύτερη ερώτηση αφορούσε το μεταναστευτικό και τις επαναπροωθήσεις. «Ενοχλητική», αλλά ενδιαφέρουσα και μεγάλη πάσα προς τον κ. Μητσοτάκη. Η τρίτη ερώτηση δόθηκε σε κάποιο μικρό κανάλι. Η δημοσιογράφος απευθύνθηκε ευγενέστατα και στους δύο, προσφωνώντας τον κ. Μητσοτάκη «Πρόεδρο» και τον κ. Ρούτε «Πρωθυπουργό»!

Ο Μαρκ το άφησε να πέσει κάτω. Αλλά, ο Κυριάκος δεν είδε τη διαφορά! Οι «κακές γλώσσες» λένε πως η δημοσιογράφος μπερδεύτηκε από τη διατύπωση στο «χαρτάκι». Και φυσικά η ερώτηση χτυπούσε στην καρδιά της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών …. για τη Λιβύη!

6. Οι καλοί και ευπρεπείς Έλληνες δημοσιογράφοι δεν είχαν απορία ούτε για το αν ο κ. Ρούτε ήρθε στην Ελλάδα για να πουλήσει φρεγάτες και ναρκαλιευτικά, ούτε για το ενεργειακό, ούτε αν θα ενταθούν και σε τι εύρος οι Ολλανδικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε αυτό στην εισαγωγή του, αλλά τα «χαρτάκια» είχαν διακινηθεί σε άλλο επίπεδο. Χαμηλότερο!


7. Ο Ολλανδικός Τύπος, την επομένη της επίσκεψης Ρούτε στην Ελλάδα δεν είχε καμία αναφορά σε αυτό το ταξίδι. Ενώ κάποιοι ιστότοποι είχαν μικρές αναφορές στο «επεισόδιο».


8. Μετά την Αθήνα ο κ. Ρούτε ταξίδεψε στην Αλβανία, για την οποία ακούγεται ότι υπάρχει ολλανδικό ενδιαφέρον για κάποιο λιμάνι, αφότου ο Πειραιάς δόθηκε στους Κινέζους.

9. Μετά τα Τίρανα, ο κ. Ρούτε πήγε στα Σκόπια, όπου εξετάζει και εκεί το ενδεχόμενο έντασης των ολλανδικών επενδύσεων.


10. Ο κ. Ρούτε έφυγε από την Αθήνα, χωρίς να καταλάβουμε ακριβώς γιατί ήλθε!



ΕΝΑ … ΜΠΡΑΒΟ !


Επί της ουσίας ο κ. Μητσοτάκης είπε μια μεγάλη αλήθεια. «Σώζουμε ανθρώπους στη θάλασσα ενώ ταυτόχρονα, ναι, δεν επιτρέπουμε στα σκάφη που έρχονται από την Τουρκία να εισέλθουν στα χωρικά μας ύδατα, όπως είναι δικαίωμά μας βάσει των ευρωπαϊκών κανονισμών, και περιμένουμε από την Ακτοφυλακή της Τουρκίας να έρθει για να παραλάβει τους ανθρώπους αυτούς και να τους επιστρέψει στην Τουρκία».


Του αξίζει ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ γι' αυτή την αναφορά. Εξήγησε με τον καλύτερο και απλούστερο τρόπο τη στάση της Ελλάδας, έναντι όλων. Αν είχε περιορίσει την απάντησή του σε αυτό θα ήταν έξοχος.

Δυστυχώς, όμως, ο Κυριάκος (και ως Μητσοτάκης, και ως πρόεδρος της ΝΔ, και ως πρωθυπουργός της ελληνικής κυβέρνησης) κλώτσησε την … ολλανδική καρδάρα … και το γάλα χύθηκε από τους εγωισμούς του και τους ελιγμούς του Μεγάρου, που μάλλον τον εξέθεσαν επικοινωνιακά, παρά ωφέλησαν τη χώρα.


Κάτι που βέβαια ξέχωρα από τις ανοησίες των ντόπιων μέσων ενημέρωσης φάνηκε ξεκάθαρα σε όλα σχεδόν τα μεγάλα μέσα της Ευρώπης. Καλή η λίστα Πέτσα, αλλά η Ολλανδέζα ήταν ....πετσωμένη. Κάποιοι δημοσιογράφοι θα πρέπει να μάθουν κάποτε ότι εθνικό είναι το αληθές. Και να μην βαφτίζουν βλακωδώς προδότες, ούτε Συριζαίους, όσους απλώς είναι σκεπτόμενοι δεξιοί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου