...

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

Βροντές λάϊτ κι αστροπελέκια αμελέτητα ...(σσ στον απόηχο του εορτασμού)





Σε χώρα ελαφρολαϊκού προγράμματος, χαλαρών ηθών και ελαστικών πρωτοκόλλων εξελίσσεται η Ελλάς. Πρωτοτυπεί οικουμενικά με το να εμπνέει φιλέλληνες που τους θαυμάζει για την προσφορά τους προς τον Ελληνισμό αλλά απογοητεύει οικτρά τους Έλληνες για τους οποίους οι κυβερνώντες έχουν ψυχική σχέση ανάλογη με εκείνη των ξενόφερτων Βασιλέων.

Τέτοιες ώρες θα έπρεπε ο τόπος μας να πλημμυρίζει εθνική υπερηφάνεια. Βέβαια, λόγω της πανδημίας, τα σούπερ μάρκετ και οι λαϊκές δεν πρόκαμαν να γεμίσουν.... τα πανέρια με γιλέκα του αγώνα, φουνταφέσια, φυσεκλίκια και τσαρούχια. Πρόλαβαν, όμως, οι θεσμικοί παράγοντες να ευτελίσουν επαρκώς την εθνική εορτή της παλιγγενεσίας, τιμώντας κάθε ξενόφερτη πτυχή της ιστορίας του απελευθερωτικού αγώνα και παραβλέποντας επιμελώς τις αναφορές σε ντόπιους ήρωες, αγωνιστές και πεσόντες.

Ακούσαμε αμέτρητες φορές στη διάρκεια της τηλεοπτικής μετάδοσης αναφορές στον Βύρωνα και στον Ντελακρούα. Καμία στον Κολοκοτρώνη, τον Καραϊσκάκη ή την Μπουμπουλίνα. Φυσικά, φταίνε κι αυτοί που δεν κατάγονται από τον Ψηλορείτη. Που δεν είχαν ρίζες σε φέουδα με κάστρα και κουλτούρα διπλωματίας. Φταίνε που ακολούθησαν το πρόσταγμα ενός Παπά κι όχι την έκκληση κάποιου διακεκριμένου παπατζή ...

Παραμονή της μεγάλης διπλής γιορτής του Ελληνισμού πήραμε πάλι το μήνυμα πως αυτός ο τόπος τα καλύτερα που έχει να αναδείξει είναι εισαγόμενα. Και πως εξάγει μόνον παρελθόν, πασπαλισμένο με χρυσόσκονη.

Έτσι, η μεγάλη (τηλεοπτική) τελετή της θύμησης των 200 ετών από την έναρξη του αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας δεν ξεκίνησε από την Αγία Λαύρα, δεν ακούστηκαν βολές από το Μπούρτζι, δεν υποδέχτηκαν τους εκπροσώπους των συμμαχικών δυνάμεων απόγονοι του Αναγνωσταρά, του Ζαΐμη, του Νικηταρά, του Ράγκου, του Φωτήλα ή του Βαρβιτσιώτη που ο απόγονός του είναι υφυπουργός των Εξωτερικών ... παρά δημοσιοσχεσίτες από την Αθήνα, με άλλοθι το άνοιγμα της ανακαινισμένης Εθνικής Πινακοθήκης. Ας δεχτούμε ότι λόγω πανδημίας ήταν βολικό αυτό.

Η πανταχού παρούσα δημόσια τηλεόραση μάς ξενάγησε στα άδυτα των εκδηλώσεων με επίκεντρο την παρουσία των ξένων. Κι ακούσαμε πολλές φορές πως η γυναίκα του ηγεμόνα έχει ένα ξενικό επίθετο, γιατί όπως συμβαίνει σε κάθε δυναστεία που σέβεται τα μανουάλια της δεν αρκεί η αναφορά ενός ονόματος. Επιβάλλεται η αναφορά της ιστορικής καταβολής της.

Και είδαμε πολλές φορές την αειθαλή κυρία των Εθνών να περιφέρεται ντυμένη Μπουμπουλίνα με χρυσοποίκιλτη κάπα και μεταξωτό πουκάμισο με πλισέδες που προσομοίαζαν στις πτυχές μιας κυματίζουσας λευκής σημαίας. Ειρηνίστρια από κούνια.

Και ζήσαμε την επικοινωνιακή καταιγίδα της αποκλειστικής συνέντευξης που έδωσε ο Γάλλος Πρόεδρος σε έναν πρώην δημοσιογράφο και νυν διάσημο παρουσιαστή ελαφρολαϊκών σόου για να μάθουμε ό,τι γνωρίζαμε και να γεμίσουμε απατηλά εθνική υπερηφάνεια. Εάν σκάσει φυσικά το «εύφλεκτο Αιγαίο» να δούμε τι θα κάνουν οι προστάτες μας.

Και είδαμε την πλατεία Συντάγματος με κάμερα από κηφήνα (drone) στολισμένη με 200 σημαίες που συμβόλιζαν τα 200 χρόνια, αλλά που δεν ήταν οι σημαίες της επανάστασης ώστε να δοθεί έμφαση στο εικαστικό ...

Και είδαμε ένα χαλί από λουλούδια να σχηματίζει την ελληνική σημαία στο πάτωμα (ναι στο πάτωμα!) λες και η χώρα μας έχει παράδοση σε κήπους ανακτόρων. Μπίθουλας - Βερσαλλίες ένα πούρο πτήση ...

Και είδαμε στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε η ΠτΔ να παρακάθεται ο καλός μας Νίκος Αλιάγας, προφανώς με τη ιδιότητα του εκπροσώπου των διασημοτήτων του διεθνούς τηλεοπτικού αφρού. Διότι ο Νίκος εκτός του ότι δεν διαθέτει καμμία θεσμική ιδιότητα, δεν είναι δα και Τσιόδρας. Δεν είναι ο άνθρωπος της επιστήμης που μεταλαμπαδεύει σοφία.

Απορούμε δε με το πρωθυπουργικό ζεύγος και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας που εζήλεψαν τον γιο του ράφτη του Αλαίν Ντελόν και τον έβαλαν να παρακαθήσει σε γεύμα μαζί με τους βασιλείς (γενικώς)!


Αντιθέτως δεν είδαμε τον Αρχιεπίσκοπο που προσεκλήθη, αλλά δεν πήγε και σήμερα τον δέχθηκε ο πρωθυπουργός, προφανώς για να τον κατευνάσει. Για το αντικείμενο της συνάντησης, που ήταν δήθεν το Πάσχα...καλό Πάσχα...Είδαμε τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά προφανώς τα άλλα σώματα εκπροσωπήθηκαν μόνον στην παρέλαση. Ο Αλιάγας όμως εκεί...

Ο Μεσολογγίτης μέτοικος, άλλοτε φωτογράφος, άλλοτε τραγουδιστής και γενικά ένα κομψό λεβεντόπαιδο - διασκεδαστής που συγκινεί οθόνες-πλάσματα με ζεϊμπεκιές αλά Άντονι Κουΐν και μια επιτηδευμένη μπάσα φωνή. Κάποιοι λένε πως ο Νίκος θα ήθελε να είναι Φρανκ Σινάτρα ή Σαρλ Αζναβούρ. Αλλά εμείς, οι ταπεινότεροι, πιστεύουμε πως η καριέρα του θα κλείσει με μια θέση στο παλμαρέ της γενιάς των απολιτίκ πολιτικών, σαν αυτούς που στολίζουν την κυβέρνηση των καλυτεροτέρων και των νεοΞανθόπουλων. Όπως αντιλαμβάνεστε το κενό τηλεθέασης της ΕΡΤ καλύφθηκε πλέον...Τα ποσά θα τα μάθουμε αργότερα ...

Το ωραιότερο ήταν ότι θαυμάσαμε τους διαφημιζόμενους φωτισμούς κτιρίων με τα χρώματα της γαλανόλευκης. Όχι φυσικά το κτίριο της Βουλής, διότι εκεί προβάλλονται κυρίως σημαίες διαφόρων κοινοτήτων με παλικαρίσιες ιδιαιτερότητες. Ούτε το Ζάππειο. Ούτε το Βαρβάκειο. Ούτε την Ακαδημία Αθηνών. Ούτε το Εθνικό Θέατρο. Ούτε τον Αϊ Γιώργη του Λυκαβηττού.

Αλλά το μεγαλοπρεπές κτίριο της ΕΡΤ. Το σύγχρονο σύμβολο του επαναστατικού αγώνα, στον περίβολο του οποίου βρίσκεται και το μνημείο των νεκρών από την περίοδο της απλύτου μνήμης των Ζαίων φιλελλήνων αγωνιστών ...

Τη Ζωζώ δεν την είδαμε. Και πολύ μας λύπησε αυτό. Θα την ξέχασαν από τη διαφημιστική!

Ναι χαρήκαμε, γεμίσαμε υπερηφάνεια με την παρέλαση. Δεν φαντασιωθήκαμε. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ γνησίων δεξιών και των νεοφιλελεύθερων κοτζαμπάσηδων.

Κατά τα λοιπά, πρώτη η υπερήφανη Ελλάς σε θανάτους και κρούσματα κορονοϊού κατ' αναλογία πληθυσμού, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, εκ του εξωτερικού γνωστοποιηθέντα (Πανεπιστήμιο John Hopkins). Αν ήταν εκ του εσωτερικού θα είχε φαλιρίσει η εταιρία που τα έβγαζε ο δε επικεφαλής της θα είχε χαρακτηρισθεί Συριζαίος.

Αλλά και γι' αυτό ποιοι ευθύνονται; Οι διαδηλωτές της αριστεράς. Κι ας γράφει ο Παντελής Μπουκάλας πολύ εύστοχα στην Καθημερινή ότι διαδηλώσεις σε όλα τα μέρη του κόσμου γίνονται και στην Ελλάδα εκεί που δεν γίνονται, οι πόλεις έχουν κοκκινίσει. Είναι προφανώς μετακινούμενοι οι διαδηλωτές. Καταλαβαίνουν όμως οι νεοφιλελεύθεροι Μητσοτακικοί από στοιχεία; Μπααα.

Ουνίτες της πολιτικής ... όσο μας κοροϊδεύετε με τα καμώματά σας τόσο θα σας θυμίζουμε πως ακόμη και ο καθρέπτης σας γελά μαζί σας. Πόσα κόστισε το μαντό «εν ενδύμασι προβάτων λύκοι άρπαγες» (Ματθ. 7,15) ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου