...

Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

Η ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΙΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ- Η ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ- ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΙΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΚΑΙ ΟΛΙΓΟΣ ΜΠΡΕΧΤ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΓΕΙΑ ΤΟΥ).....

 



Eκεί μας έφθασε ο Μητσοτάκης. Να παρακαλάμε μήπως και μας σώσουν οι γραφικοί αν και τούτο το πράγμα δεν σώζεται με τίποτα. Πρόκειται για γενική αναισθησία. Έτσι λοιπόν η απόλυτη αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας του Μητσοτάκη (που για την ιστορία ελάχιστα πήρε παραπάνω από τις προηγούμενες εκλογές) παίζεται στο εάν τα μικρά ακροδεξιά και ακροαριστερά κόμματα μπούνε ή όχι στην Βουλή.

Τότε είναι δυνατόν η αυτοδυναμία να χρειάζεται και 39% για να επιτευχθεί. Κι εδώ αρχίζει η θλιβερή ανάλυση. Η ΝΙΚΗ με τους...απόγονους του Αγίου Παϊσίου -μεγάλη η χάρις του- καθώς φαίνεται και με την βοήθεια του Αγίου Όρους επιθυμεί να μπει στην Βουλή. Η Κωνσταντοπούλου-αν είναι δυνατόν- , υπάρχει περίπτωση να περάσει κι αυτή στην Βουλή. Kι αυτό διότι τα μέσα ενημέρωσης την πατρονάρουν και οι μητσοτακικοί που πάθαιναν παροξυσμό όταν την έβλεπαν ως πρόεδρο της Βουλής, τώρα την συμπαθούν, γιατί θα πάρει ψήφους από τον Σύριζα. Τώρα θα μου πείτε τον Κυριάκο ψήφισαν δεν θα ψηφίσουν την Ζωή που είναι ...όαση μπροστά του.

Ο Βαρουφάκης, θα το παλέψει, ενώ ο Βελόπουλος με νέες επιστολές προς την Θεότητά του, ελπίζει να αυξήσει τις έδρες του. Ο Κασιδιάρης, έκανε την τρίπλα του και κατεβαίνει με τους...Σπαρτιάτες...Σε περίπτωση που το συστημικό ΠΑΣΟΚ, αυξήσει και προς την Νέα Δημοκρατία την επιρροή του -γιατί προς τον Σύριζα, μην απατώνται ορισμένοι, με την βοήθεια των ΜΜΕ θα την αυξήσει - τότε τα πράγματα περιπλέκονται...

Η αποχή θα παίξει τον μεγαλύτερο ρόλο. Θα υπάρξει, αλλά δεν γνωρίζει κανείς, ποιοι ψηφοφόροι και ποιων κομμάτων, δεν θα προσέλθουν στις κάλπες. Η Νέα Δημοκρατία, θα συσπειρώσει και μέσα στον γενικότερο παραλογισμό το πιθανότερο είναι να κερδίσει την αυτοδυναμία ακόμα και με επτακομματική Βουλή. Ο Σύριζα, θα χάσει μονάδες και αυτό είναι σίγουρο. Το ΠΑΣΟΚ θα βελτιώσει την θέση του, με την βοήθεια των ΜΜΕ, αλλά είναι δύσκολο να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση.
Πάντως μέ βάση ...το φανταστικό σενάριο περίπτωσης μη αυτοδυναμίας το τραγικό σενάριο, θα γίνει... τραγικότερο, στην περίπτωση που ο Κυριάκος δει ότι δεν του βγαίνει για Αύγουστο.

Θα συμπράξει ο θύτης των παρακολουθήσεων με το θύμα κι έτσι επιτέλους τα τριάντα και πλέον Σημιτικά στελέχη του Κυριάκου, θα βρουν τους συντρόφους τους σε μια συμπόρευση, που πιθανόν να έχει την τύχη της κυβέρνησης Σαμαρά -Βενιζέλου.

Με λίγα λόγια όπως και να' χουν τα πράγματα άθλια θα είναι ...


Η ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ

Ο δυστυχής Ανδρουλάκης, ήταν στόχος παρακολούθησης από την κυβέρνηση. Τουλάχιστον σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν τα ευρωπαϊκά όργανα, που είτε αποκαλύπτουν είτε όχι μια αντισυνταγματική εκτροπή στην χώρα μας για το μείζον θέμα των παρακολουθήσεων αυτό δεν αποτελεί και κάτι το ουσιαστικό για τους Έλληνες. Το πιο σύνηθες είναι να ακούσεις :«Και τι με ενδιαφέρει εμένα». Χωρίς φυσικά να σκέπτονται το τι θα αποκάλυπτε κάποιος για την προσωπική τους ζωή και τα επαγγελματικά τους, εάν κάποια υπηρεσία τους παρακολουθούσε ως «τρομοκράτες».

Με απλά λόγια, οι Έλληνες θεωρούν πως όταν παρακολουθείται ο αρχηγός ενός κόμματος, αυτό είναι προς...όφελος του κόμματος και δεν δεσμεύει τον αρχηγό στις πολιτικές του κινήσεις. Άντε να βγάλεις συμπέρασμα....

Προφανώς όμως και τον κ. Ανδρουλάκη, δεν πείραξε η παρακολούθησή του, γι' αυτό προφανώς και πάλι η σφοδρότητα που επιτίθεται στον Σύριζα, είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη εναντίον του θύτη του. Το λένε και πολιτικό σύνδρομο της Στοκχόλμης.

Ας μην τρελαθούμε όμως. Το ΠΑΣΟΚ είναι η συνέχεια του ΠΑΣΟΚ; Που είχε ξεπεράσει τον δείκτη διαφθοράς στην χώρα μας, στην μακροχρόνια θητεία του; Τώρα θα μου πείτε -και όχι χαριτολογώντας-ότι σε αυτό ομοιάζει με την Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη. Δεν θα έχετε άδικο. Άλλωστε   γι' αυτό και ο κ. Μητσοτάκης, γέμισε την κυβέρνησή του με Πασόκους, κάτι που φυσικά καθόλου δεν ενόχλησε τους νεοδημοκράτες...

Ο εκδοτικός χώρος, που έφαγε με χρυσές μασέλες, την τελευταία τετραετία -κανέναν πάλι δεν ενδιέφερε ότι ΜΕΘ δεν είχαμε, ο κόσμος πέθαινε και τα χρήματα πήγαιναν στα ΜΜΕ- είναι σαφές πλέον ότι επιθυμεί αξιωματική αντιπολίτευση, να είναι το ΠΑΣΟΚ.

Μια εναλλακτική συστημικού κόμματος, που θα καθορίζεται από συντεταγμένες που ....έχουν καθορισθεί από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Και που σε κάθε ευκαιρία, όταν τα διαπλεκόμενα στριμωχτούν από τον παντοκράτορα Κυριάκο, το ΠΑΣΟΚ θα είναι εκείνο που «δημοκρατικά» θα διαμαρτύρεται. Θα έχει κι άλλοθι ο Κυριάκος δηλαδή ..

Είναι ξεκάθαρο ότι ο Σύριζα και ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο στόχος. Έλα όμως που ο Τσίπρας, είναι ο Σύριζα. Δυστυχώς ή ευτυχώς, δεν έχει κανέναν άλλο, που μπορεί έστω να παραστήσει τον αρχηγό. Άρα ο στόχος δεν είναι μόνον ένα κόμμα, ο Σύριζα, που είναι αλήθεια ότι  παραπαίει ανάμεσα σε γραφικές επιλογές και επίσης γραφικούς εκφραστές της, αλλά μια πολιτική δύναμη που είναι ανεξέλεγκτη

Δεν διαπλέκεται -για το μόνον που δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς τον Τσίπρα είναι για ρεμούλα και διαπλοκή-δεν παίζει με τον εκδοτικό χώρο, δεν ταυτίζεται πολύ απλά με μία τάξη πραγμάτων, που μπορεί να θεωρεί φυσιολογικές τις παρακολουθήσεις,, τους θανάτους τόσων ανθρώπων, την αδιαφορία απέναντι στην ακρίβεια, την λατρεία του ...κουπονιού, την έλλειψη ενσυναίσθησης ενός πρωθυπουργού και φυσικά την έλλειψη αίσθησης Δικαιοσύνης απέναντι σε αυτά που έγιναν επί τέσσερα χρόνια.


ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ ΑΙΣΧΗ

Δυστυχώς επί ημερών Μητσοτάκη η ενσυναίσθηση, το αίσθημα δικαίου, η ευαισθησία, η ορθή αντίληψη των πραγμάτων κομματικοποιήθηκαν. Ταυτίσθηκαν απο τα μέσα ενημέρωσης  με τον Σύριζα με τα γνωστά αποτελέσματα.

Πριν ο αλέκτωρ.. τέλος από την Κομισιόν για τα δυο επόμενα χρόνια οι αυξήσεις τριετίας που υποσχέθηκε ο Μητσοτάκης.. Όπως άλλωστε, κατ' εντολή της Κομισιόν, τέλος και οι επιδοτήσεις ενεργειακής στήριξης. Και σύμφωνα με τα στοιχεία του διαδικτύου...κόκκινο ληξιπρόθεσμο ιδιωτικό χρέος 260 δισ., Εφορία 113,7 δισ., ΕΦΚΑ 4,67 δισ., fundς 87 δισ., Μη εξυπηρετούμενα δάνεια 19,2 δισ. Τέσσερα εκατομμύρια συμπολίτες μας έχουν οφειλές στην εφορία και λίγο πιο κάτω από το ένα τρίτο, βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάσχεση. Και ο κ. Στουρνάρας κομψά πάντως, παραδέχθηκε αυτό που είχε αποκαλύψει ο Αλέκος Παπαδόπουλος. Η κυβέρνηση είχε καταφύγει σε εσωτερικό δανεισμό (κάτι που δεν προσμετράται στο ήδη υπέρογκο χρέος) ύψους 46,7 δισ. από τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης. Ο Μητσοτάκης επιμένει ότι μείωσε τους φόρους αλλά δεν μπορεί να εξηγήσει πως κατόρθωσε από έμμεσους φόρους να έχει 6 δισ. ευρώ υπερβάλλοντα έσοδα.

Τα έχει κάνει μπάχαλο ο ... Μεσσίας, αλλά οι νεοδημοκράτες δεν διαβάζουν σοβαρές αναλύσεις ή ευρωπαϊκά στοιχεία παρά μόνον τους διαπλεκόμενους εκδότες.   

Ακόμα και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ τους έκραξε, αλλά οι μητσοτακικοί χαμπάρι. «Την τελευταία τριετία», γράφει η ναυαρχίδα της δεξιάς, μοιράστηκαν 60 δισ. με κριτήρια όχι τόσο διαφανή, δίκαια ή αναπτυξιακά. Έτσι μπορεί να κερδίζονται εκλογές, ωστόσο προκαλούνται παρενέργειες και η αυταπάτη ότι η οικονομία έχει τεθεί σε τροχιά ανάπτυξης». 

Όσο για την περίφημη ανάπτυξη που παπαγαλίζουν χωρίς καν να γνωρίζουν την πραγματικότητα; «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ χωρίς πραγματική ανάπτυξη σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η εξαμηνιαία έκθεση του ΟΟΣΑ». Τώρα γιατί οι μητσοτακικοί τον έχουν Μεσσία τον Κυριάκο, μόνον αυτοί το γνωρίζουν, γιατί τα στοιχεία δεν αμφισβητούνται και φυσικά προέρχονται από ευρωπαϊκές επίσημες πηγές.  

Από ψέματα δε, έχουμε πήξει. Η συμπαθεστάτη Βούλτεψη ανεμίζει στις τηλεοράσεις έγγραφο εναντίον του Σύριζα και... αποδεικνύεται δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας. Κοστολογούν επισήμως το πρόγραμμα του Σύριζα- πλαστό το έγγραφο περί κοστολόγησης του προγράμματος του Σύριζα παραδέχεται ο Βορίδης. Και να φαντασθεί ότι επί ένα μήνα, όλα τα μέσα ενημέρωσης, συν οι παπαγάλοι στο διαδίκτυο, τσίριζαν για το αποκαλυπτικό έγγραφο του Σκέρτσου, τρομάρα τους..
Κάτω από τις εντολές της Άγκυρας ο μουσουλμάνος υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ. Χαμός, λες και δεν ξέραμε χρόνια τώρα ότι οι περισσότεροι μουσουλμάνοι υποψήφιοι είναι εντολοδόχοι του Τουρκικού προξενείου. Χαμός όμως για τους αφελείς Μητσοτακικούς.

Μέχρι που αποκαλύφθηκε με έγγραφο της ΕΥΠ ότι τα ίδια έλεγε η...υπηρεσία και για τον υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας.. Έτσι ο Μητσοτάκης απέσυρε την υποψηφιότητα του μουσουλμάνου μετά τις αποκαλύψεις. Όμως οι εντυπώσεις στους «γκαγκά» μητσοτακικούς περί προδοτικού Σύριζα έμειναν. Έτσι κάπως γράφεται η πολιτική ιστορία του τόπου...

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ «ΕΚΔΙΚΕΙΤΑΙ» ΤΗΝ ...ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ...ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ


Κι αφού ο Μητσοτάκης έπαθε δήθεν κορονοϊό και δεν πήγε γι' αυτό στο Άγιο Όρος, εφόρμησαν λίγες ημέρες πριν τις εκλογές, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί-προφανώς υπό την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος- και κάνουν ελέγχους στο Άγιο Όρος. Το γιατί δεν είναι κρυφό σε κανέναν .Γιατί από εκεί εικάζεται οτι εκπορεύεται η δυναμική του κόμματος Νίκη, που απειλεί να μπει στην Βουλή.

Όσον αφορά την υγεία τα γεγονότα μιλούν μόνα τους. Τέσσερις άνθρωποι πέθαναν αβοήθητοι, γιατί ή δεν υπήρχε ασθενοφόρο ή καθυστέρησε μιάμιση ώρα να πάει ή γιατί όταν πήγε δεν είχε... οξυγόνο. Τραγικές καταστάσεις που φαίνεται ότι κανέναν δεν αγγίζουν, όπως δεν άγγιξε και η άθλια δήλωση του κ. Πνευματικού υποψήφιου της Νέας Δημοκρατίας που υπογράμμισε ανατριχιαστικά

«Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό... Δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή». 

Δηλαδή για να μειώσουμε τα έξοδα να κάνουμε διαλογή ασθενών. Απίθανα πράγματα. Kι έρχεται και ο φωστήρ της πολιτικής κ. Κουμουτσάκος που σε ερώτηση τι έχει να πει για τους θανάτους τόσων ανθρώπων, επειδή δεν υπήρχαν ή καθυστέρησαν ασθενοφόρα απαντά: «Aυτά έχουν κριθεί. Υπάρχει κατατεθειμένη λαϊκή εντολή της τάξεως του 40%». Χαρακτηρίστε τον.

Ο χωρίς ενσυναίσθηση ιατρός κόπηκε από τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τα τρολ και οι παπαγάλοι είχαν προλάβει να εκτεθούν υποστηρίζοντάς τον.


Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ, Η ΜΑΡΕΒΑ ΣΤΟΥΣ ΚΙΟΝΕΣ ΚΙ ΑΛΛΑ ΤΡΑΓΙΚΑ ΚΙ ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ...


Εν τω μεταξύ Τούρκοι ψαράδες, αλιεύουν στα χωρικά μας ύδατα και κανείς δεν τους ενοχλεί κι ενώ η επιτυχία του φρενοβλαβούς Ερντογάν εορτάζεται μέσα στην Αγία Σοφία και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποστέλλει τα συγχαρητήρια της, η κ. Μαρέβα Γκραμπόφκσι δίνει το διεθνές βραβείο αρχιτεκτονικής, με δείπνο ....σε αρχαιολογικό χώρο δίπλα στους κίονες , στην αρχαία αγορά Αθηνών. Ταπεινά και σεμνά και με τον Κυριάκο ...να μην έχει καβαλήσει το καλάμι. Φαντάσου να το είχε καβαλήσει κιόλας.

Αλλά η αλαζονεία οδηγεί και σε επιλογές προσώπων που απλώς θέλουν να εξυπηρετήσουν τον «βασιλέα Κυριάκο». Αλλιώς πως εξηγείται επί δύο βουλευτικές περιόδους ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, να λαμβάνει περισσότερες ψήφους από τον εκλεκτό του Κυριάκου ...τον Τασούλα; Χαρακτηριστικό ήταν ότι ο Κακλαμάνης ως αντιπρόεδρος έλαβε το σύνολο των παρευρισκόμενων βουλευτών, όλων των κομμάτων στην τελευταία εκλογή. Αλλά τι μπορείς να περιμένεις; Εδώ θέλει λέει ο Κυριάκος να βγάλει πρόεδρο της Βουλής τον πρώτο σε σταυρούς σε όλη την χώρα Δένδια...Το γιατί θέλει να τον ...αποστρατεύσει είναι πασιφανές.

Ήδη απαλλακτικό βούλευμα προεκλογικά,  στέλνει άσπιλους και αμόλυντους όσους σχετίσθηκαν με την υπόθεση της Νοvartis. Μοναδική χώρα που δεν βρέθηκε ΕΝΑ πολιτικό πρόσωπο να εμπλέκεται. Βρέθηκαν σε ορισμένους φυσικά ¦«αδιευκρίνιστα ποσά». Αν τα έβρισκαν σε έναν απλό πολίτη θα ήταν ακόμα στην φυλακή. 

Εν τω μεταξύ, ποινική δίωξη ασκήθηκε στον πρόεδρο του ΟΣΕ και την επιτροπή αξιολόγησης για την μετάταξη του σταθμάρχη.    

Έτσι κάπως, ολοκληρώνεται η τραγική ιστορία των Τεμπών, χωρίς κανείς να δώσει απαντήσεις, στο γιατί η επιτροπή παρέκαμψε τα ηλικιακά κριτήρια του αιτούντος την θέση. Και κανείς φυσικά δεν υπογράμμισε ότι η επιτροπή, που ο ίδιος ο Μητσοτάκης δημιούργησε, στα πορίσματά της τόνισε ότι από το πρώτο τρίμηνο της κυβέρνησής του, είχε πάψει να λειτουργεί η τηλεδιοίκηση. Εκ λάθους θα ήταν... 

Άσε που η παγκόσμια «μαύρη χειρ» έβαλε στόχο τις πανελλήνιες εξετάσεις στην χώρα μας. Τώρα το ότι οι ειδικοί επί των ηλεκτρονικών διαβόλων γελούν και το διαψεύδουν, τι σημασία έχει; Αφού το είπαν οι κυβερνητικοί φωστήρες και τα εκδοτικά συγκροτήματα...

Για το τραγικό γεγονός της Πύλου, ξέχωρα από το τι ορίζουν οι διεθνείς συνθήκες, μακριά από τις ακρότητες και τις κραυγές του Σύριζα, σε  ένα ερώτημα  θα έπρεπε να δοθεί απάντηση. Στο κατά πόσο είναι λογικό, δίκαιο, σύμφωνο με τους ηθικούς κανόνες, να μην επεμβαίνεις, να μην διασώζεις, γιατί δεν στο ζητά ένας πλοίαρχος, δολοφόνος, που διακινεί παράνομα ανθρώπινες ζωές. Κι όταν μάλιστα δυστυχείς  επιβαίνοντες, σου στέλνουν εναγωνίως μηνύματα, να τους σώσεις. Αυτό και μόνον είναι το ερώτημα...

Με αυτά κι άλλα πολλά, που θα μπορούσαν να γραφτούν και να γεμίσουν το αρθράκι μας, δεν φαίνεται να συγκινούνται οι πολίτες. Καναπές, κρεββάτι, κανένα καφεδάκι και ήσυχη η συνείδησή μας γιατί πάει ο Σύριζα...Και τι θα κάνουμε τώρα χωρίς οχθρούς; Ε κάτι θα βρουν οι καναλάρχες και ο Κυριάκος..

Οι υποστηρικτές του Κυριάκου δεν επιχειρηματολογούν, δεν αντικρούουν τα επιχειρήματα των αντιπάλων τους. Τα αγνοούν, ως πολιτικά ψεκασμένοι. Δεν βρίσκουν απάντηση που να στέκει στην κοινή λογική για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ. Αγνοούν την έκθεση Τσιόδρα - Λύτρα (έμπιστων του κ. Μητσοτάκη) ότι θα είχαν σωθεί οι εκτός ΜΕΘ νοσούντες, εάν φυσικά υπήρχαν ΜΕΘ.

Δεν τους ενδιαφέρει, το αγνοούν  σαν λοβοτομημένοι. Αλλά τι να πεις και για τις παρακολουθήσεις, για τι ρεμούλες και τα δισ. χωρίς διαγωνισμούς στους προύχοντες. Δεν τους ενδιαφέρει να έχουν επιχειρήματα. Δεν κατανοούν καν ότι οι κατηγορίες πλέον δεν είναι του Σύριζα, αλλά των αρμόδιων Ευρωπαϊκών Επιτροπών. Προσέξτε τους...Δεν κάθονται να συζητήσουν και να αντικρούσουν στοιχεία. Κραυγάζουν και αναθεματίζουν όλα τα υπόλοιπα κόμματα που δεν κυβερνούν. Δεν αντικρούουν επιχειρήματα και στοιχεία. Ωρύονται γιατί απλούστατα η γνώση τους προέρχεται από τα πληρωμένα μέσα ενημέρωσης των διαπλεκομένων εκδοτών. Τα οποία φυσικά, όλα τα επίσημα στοιχεία τους τα κρύβουν. Ελάχιστοι κατανοούν, ότι στις προσεχείς εκλογές, το διακύβευμα είναι η Δημοκρατία.


ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ

Δεν είναι κάποια λέξη που ταυτίζεται με μια πολιτική δύναμη ή τον αρχηγό ενός κόμματος. Έχει ένα ουσιαστικό περιεχόμενο, που βρίσκεται απέναντι από την διαπλοκή, τις παρακολουθήσεις, τις αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις, το τσουβάλιασμα ευθυνών, την εθνική ανεξαρτησία και την ελευθερία γνώμης.

Το εάν θέλουν κάποιοι ως πρόβατα να δέχονται την αθλιότητα, την αδικία και την διαφθορά, γιατί δήθεν οι άλλοι είναι χειρότεροι, είναι δικό τους θέμα. Και αποτελεί έστω για την μειοψηφία, δικό της θέμα, εάν δεν θέλει να ταυτισθεί με όλα εκείνα που μας κατατάσσουν στις τριτοκοσμικές χώρες.*

*Μπέρτολτ Μπρεχτ: "Η ανθρώπινη βλακεία είναι ακατανίκητη, κυριολεκτικά"

Μια ελεγεία πάνω στην ανθρώπινη βλακεία, από τον σπουδαίο Γερμανό δραματουργό.


"Ποιο είναι το μεγάλο μυστικό του βλάκα;" ρώτησαν κάποτε τον κ. Κόινερ "Αυτό που τον κάνει ακατανίκητο, ανυπέρβλητα κακό και πάντα νικητή;"

– Το μεγάλο μυστικό του βλάκα, χμ, για να σκεφτώ λίγο...

Ε... μάλλον ότι δεν του περνά καν από το μυαλό, δεν διανοείται ότι μπορεί για μια στιγμή να ‘χει άδικο. Κι αν του περάσει μια στάλα υποψίας από το μυαλό, γρήγορα τη διώχνει.

Αυτός βλαξ; Ποτέ των ποτών. Οι άλλοι είναι πάντα. Έτσι γίνεται αδίσταχτα θρασύς, υπέροχα επικίνδυνος, ανυπέρβλητα αλαζονικός. Και πείθει. Γιατί πάντα υπάρχουν αρκετοί βλάκες για να σχηματίσουν μια πλειοψηφία.....

Αυτό είναι το μυστικό όπλο του βλάκα. Μα γ' αυτό ακριβώς πρέπει να εξολοθρεύουμε τη βλακεία, γιατί κάνει βλάκες αυτούς που τη συναντούν.

"Άραγε η βλακεία οδηγεί στην κακία ή η κακία οδηγεί στην βλακεία; Τον Ρώτησαν

-Ούτε το ένα ούτε το άλλο .. Απάντησε ο κ Κόινερ. Και τα δυο δεν είναι παρά συμπτώματα. Η βαθύτερη αιτία είναι η δυσανεξία απέναντι σε ένα Απύθμενο εσωτερικό κενό...

Ο Βλάξ το Υποψιάζεται , αλλά καθώς αδυνατεί να το παραδεχτεί, το Απωθεί.

Το παραγεμίζει είτε σωματικά -λαιμαργία-είτε στρεφόμενος προς τον εξωτερικό κόσμο: Με κακία. Προσπαθώντας να Επιβάλλει την εξουσία του ελπίζει να ξεχάσει την εσωτερική του κενότητα.. αλλά εκείνη επιστρέφει τα βραδιά καθώς ετοιμάζεται να κοιμηθεί... ή τα πρωινά λίγα δευτερόλεπτα πριν ανοίξει τα ματιά του. Φαύλος κύκλος.

"Ποιες δραστηριότητες επιλέγει συνήθως ο Βλάκας;"

-Επειδή είναι ανασφαλής επιλεγεί δραστηριότητες που του δίνουν μια Ψευδαίσθηση παντοδυναμίας.

Καθώς είναι περιορισμένος στην Βλακεία του διαθέτει και ορισμένα πλεονεκτήματα: Οργανωτικότητα, επιμονή και υπομονή, Τα καταφέρνει συνήθως να οικειοποιείται δουλειές άλλων.

Εξάλλου διαθέτει και ένα σπάνιο χάρισμα: δεν έχει καθόλου την αίσθηση της Ευγνωμοσύνης...

Καθώς επίσης είναι και βλάκας δεν μπορεί να διανοηθεί ότι κάνει κάτι το κακό, καρπούμενος τον πνευματικό ή μη μόχθο, άλλων.

Αυτό αποτελεί επισυνέπεια του μυστικού όπλου του βλάκα (βλ παραπάνω..)

"Ποια Ύπαρξη ενοχλεί περισσότερο τον Βλάκα;"

-Η αλογόμυγα ... Γιατί τον βάζει σε υποψίες αυτογνωσίας.

"Ναι κύριε Κόινερ... Αλλά γιατί από την άλλη η αλογόμυγα πάει και κολάι στα μούτρα του Βλάκα;"

– Διότι δεν μπορεί να ανεχτεί την Βλακεία... Αυτή είναι η μοίρα της αλογόμυγας .

"Και γιατί ο Βλάκας παρόλο που είναι πιο δυνατός δεν εξοντώνει την Αλογόμυγα;"

-Γιατί είναι βλάκας και υπερβολικός. Προσπαθεί να την εξοντώσει με κανονιές... Μονό ένας βλάκας θα προσπαθούσε να εξοντώσει μια Αλογόμυγα με κανόνι...-

"Και ποια θα ήταν η λύση;"

Η λύση θα ήταν να έπαυε να είναι Βλάκας. Αλλά καθώς αυτό είναι αδύνατον δυστυχώς δεν υπάρχει λύση: Ούτε για τον βλάκα αλλά και ούτε για την Αλογόμυγα...

"Και δεν είναι Τραγικό για τον Βλάκα να πρέπει να υποφέρει διαρκώς την ενοχλητική του Αλογόμυγα;"

-Ε όχι και τόσο. Tι να πούνε και όσοι θα πρέπει να υποφέρουνε τον βλάκα;

"Πως είναι δυνατόν ο Βλάξ να μην έχει ΚΑΘΟΛΟΥ την αίσθηση του χιούμορ;"

– Στην ουσία η έκλειψη Χιούμορ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΟΝ ΒΛΑΚΑ. Διότι, αν είχε στοιχειώδη αίσθηση του Χιούμορ δεν θα έπαιρνε και τον εαυτό του τόσο σοβαρά, οπότε θα έπαυε νάναι και βλάκας .

"Και ποια είναι τα πιο σημαντικά Χαρακτηριστικά της Βλακείας ;" Ρώτησαν κάποτε τον κ Κόινερ.

-"Ας τα πάρουμε ένα ενα" απαντησε ο κ Κόινερ.

Πρώτα απ όλα ο Βλάξ δεν έχει καμιά ικανότητα μεταφορικής σκέψης. Τα παίρνει όλα κυριολεκτικά...

Έτσι αδυνατεί να καταλάβει πότε ο συνομιλητής του μεταφέρει μια άποψη άλλων από την άποψη του ιδίου του συνομιλητή του. Δεν μπορεί να αντιληφθεί την εντός εισαγωγικών φράση...

Παράδειγμα, λέει η Βίβλος ”Ο Άφρων είπε: Δεν υπάρχει Θεός ” και λέει ο Άφρων (δηλαδή ο Βλάξ) "Είδατε ; Το λέει και η Βίβλος. Δεν υπάρχει θεός."

"Δηλαδή τι θέλετε να μας πείτε κ Κόινερ; Ότι υπάρχει Θεός;"

-Αγαπητό μου παιδί . Δεν ξέρω αν υπάρχει Ή δεν υπάρχει Θεός. Εκείνο για το οποίο είμαι Βέβαιος είναι ότι η Ανθρώπινη Βλακεία είναι Ακατανίκητη, κυριολεκτικά».


ΥΓ:O Mπρεχτ τα λέει ε; Μην παρεξηγηθούμε και ...δικαιώσουμε τον Μπρεχτ: ("Πρώτα απ' όλα ο Βλάξ δεν έχει καμιά ικανότητα μεταφορικής σκέψης. Τα παίρνει όλα κυριολεκτικά. Δεν μπορεί να αντιληφθεί την εντός εισαγωγικών φράση")..-
















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου