...

Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

ΑΔΙΕΞΟΔΟ: H NEA ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΑΡΑΠΑΙΕΙ ΜΑΚΡIΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ- Ο ΣΥΡΙΖΑ, ΔΟΓΜΑΤΙΚΟΣ, ΜΕ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΣΠΡΑTΤΕΙ

 




Πλήρες το αδιέξοδο στις προσεχείς εκλογές. Τα δυο κόμματα εξουσίας (;) διαμορφώνουν ένα σκηνικό αδιεξόδου, δημιουργώντας συνθήκες απόλυτης ρευστότητας και χάους για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η Νέα Δημοκρατία παραπαίει με σκάνδαλα, ανόητους πολιτικά και επικοινωνιακά ακροβατισμούς, πλήρως αναξιόπιστη και επικίνδυνη. Ο Σύριζα, απόλυτα δογματικός (κάτι σαν ...ΚΚΕ), δίνει περισσότερη σημασία στην διαμόρφωση ενός «ιδεολογικού προφίλ καθαρότητας» και διατήρησης των εσωτερικών ισορροπιών και της επετηρίδας του, παρά στην προσπάθεια είσπραξης των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.

Η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη πορεύθηκε στρεβλά από την αρχή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δημιούργησε έναν πολιτικό «αχταρμά» με ακροδεξιά στελέχη, σημιτικούς γυρολόγους και αμφίβολης σοβαρότητας «κλόουν» που αλλοίωσαν εντελώς το κεντροδεξιό λαϊκό προφίλ της ιστορικής παράταξης. Δεν έχει σχέση με την Νέα Δημοκρατία αυτή η επιθεώρηση.

Κι ενώ η φθορά του κόμματος Μητσοτάκη θα μπορούσε να ξεπεράσει τις δέκα εκατοστιαίες μονάδες, ο...Σύριζα, πεισματικά, αρνείται να προσεγγίσει τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της άλλοτε Νέας Δημοκρατίας, συρρικνώνοντας κατά πολύ την συγκεκριμένη φθορά.

Το 2015 σημειώθηκε αποδεδειγμένα με βάση τους αναλυτές, η μεγαλύτερη μετακίνηση ψηφοφόρων από την Νέα Δημοκρατία, στον Σύριζα κι έτσι ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τις εκλογές. Η μετακίνηση μεγάλης μάζας ψηφοφόρων δεν είχε σχέση με καμία ιδεολογική μετάλλαξη. Συντηρητικοί ήταν οι άνθρωποι, απλώς απογοητευμένοι και ήθελαν να στείλουν το μήνυμά τους. Κακώς πίστεψαν στον Σύριζα ότι ξύπνησαν ένα πρωί οι λαϊκοί δεξιοί κι είπαν «α τι συμπαθητικό παιδί αυτός ο Αλέξης να τον ψηφίσουμε».

Η ίδια κατάσταση πολιτικού αδιεξόδου, με περισσότερους δυσαρεστημένους κεντροδεξιούς, υφίσταται και τώρα. Όμως....Τώρα όμως οι απογοητευμένοι μετά την θητεία Σύριζα κεντροδεξιοί θέλουν αποδείξεις ότι αυτό το «πολιτικό λεφούσι» έχει σοβαρευτεί. Έχει κατανοήσει ότι για να κερδίσει ως κόμμα εξουσίας, απαιτείται να βάλει λίγο νερό στο δογματικό κρασάκι του και να πλησιάσει τους απογοητευμένους ψηφοφόρους. Δεν μπορεί ένα φιλόδοξο κόμμα εξουσίας να λειτουργεί ως κλειστή λέσχη αριστερόστροφων εκτός πραγματικότητας στελεχών, όταν μάλιστα υποστηρίζει ότι πρέπει να δώσει την μάχη του κέντρου.

Ο Σύριζα δίνει μάχη με τεράστιο επικοινωνιακό έλλειμμα. Το ογδόντα τοις εκατό των μέσων ενημέρωσης αποτελούν το στήριγμα των ακραίων παράλογων επιταγών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επιπροσθέτως, ο Σύριζα δεν έχει και να παρουσιάσει στελέχη που βρίσκονται εντός των ορίων της επικοινωνιακής «θελκτικής παρέμβασης». Με απλά λόγια, δεν διαθέτει στελέχη με προφίλ αρεστό, συμπαθές στον μέσο Έλληνα ψηφοφόρο για να τραβήξουν ψηφαλάκια.

Η έλλειψη πολιτικής απέναντι στον κεντρώο -κεντροδεξιό ακροατήριο, σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη στελεχών, που να διαθέτουν την τέχνη της προβολής πολιτικών μηνυμάτων και να μπορούν να περάσουν το άνοιγμα αυτό στην κοινωνία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην πρωτεία της Νέας Δημοκρατίας. Μόνον δογματικά ηλίθιοι θεωρούν μέχρι στιγμής ότι ο Σύριζα μπορεί να βγει νικητής στην εκλογική αναμέτρηση.

Εάν κανείς αναλογισθεί τις αθλιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τότε βγάζει αβίαστα το συμπέρασμα, ότι στον Σύριζα κοιμούνται (αδίκως και εγκληματικά άστοχα) τον ύπνο του δικαίου.

Μόνον ο ίδιος ο Τσίπρας μπορεί να σώσει το παιγνίδι, έστω και δύσκολα στο διάστημα που απομένει. Με ουσιαστικά ανοίγματα στην κεντροδεξιά, αφήνοντας στο περιθώριο την αριστερόστροφη εκλογική του πελατεία, που έτσι κι αλλιώς δεν έχει τίποτα να του δώσει πλέον. Ό,τι ήταν να πάρει, το πήρε. Ή ο Σύριζα θα γίνει κέντρο ή θα γίνει ΠΑΣΟΚ...


Η προοπτική έτσι κι αλλιώς, με τα σημερινά δεδομένα, είναι δυσοίωνη. Το πιο πιθανό είναι να σχηματισθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ (που θα έχει τα ίδια αποτελέσματα με εκείνη των Σαμαρά- Βενιζέλου) ή μια κυβέρνηση Σύριζα-ΠΑΣΟΚ με ...προοπτική ετήσιας διάρκειας.... Όπως και να' χουν τα πράγματα, βαδίζουμε σε μια συγκυβέρνηση, χωρίς μακροημέρευση και με ανακατατάξεις στο εσωτερικό των κομμάτων. Κι όλα αυτά γιατί στην μεν Νέα Δημοκρατία ο Μητσοτάκης διέλυσε κάθε ιδεολογική και ηθική δεοντολογική αρχή και δεσμό με το παρελθόν και στον Σύριζα δεν λένε να κατανοήσουν ότι οι δυσαρεστημένοι δρουν με αρνητική ψήφο, αλλά θα πρέπει να τους ανοίξει κάποιος την πόρτα για να την ρίξουν....-

EXOFITSIO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου