...

Τρίτη 11 Απριλίου 2023

Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΦΥΓΕ...ΑΥΤΗ Η ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ -ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΚΡΑΤΑΕΙ- ΕΔΩ ΗΛΘΑΜΕ...ΠΑΜΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ...

 


 



Το 2015 σημειώθηκε η πρώτη μετακίνηση ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας προς στον Σύριζα, σύμφωνα με όλους τους αναλυτές εκλογικών αποτελεσμάτων. Ήταν μια φυσική αντανακλαστική πολιτική κίνηση, που δικαιολογείται απολύτως τόσο από την πλήρη αποτυχία της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου όσο και από τα αποτελέσματά της. Θυμίζουμε ότι η συγκυβέρνηση έφερε τη Νέα Δημοκρατία στο μικρότερο ποσοστό της ιστορίας της και το ΠΑΣΟΚ υπό διάλυση-από τότε προσπαθεί να συνέλθει.

Η κατηγορία περί «Καραμανλικής συνιστώσας του Σύριζα» και τότε και τώρα, είναι πολιτικά βλακώδης. Κατά την ίδια λογική, μπορεί κάποιος να αναφερθεί στην σημερινή «Σημιτική συνιστώσα της Μητσοτακικής Νέας Δημοκρατίας», αλλά και στην «ακροδεξιά συνιστώσα της Μητσοτακικής Νέας Δημοκρατίας». Παραλείπουμε την ...γραφική συνιστώσα του κ. Μητσοτάκη, με αυτούς τους πρωταγωνιστές επιθεώρησης του καλοκαιριού, που έχει φέρει στην ιστορική παράταξη, μεταλλάσσοντάς την.

Ξεσηκώθηκαν τα τρολ του Μητσοτάκη στο διαδίκτυο, επειδή ο Αντώναρος πήγε στον Σύριζα. Δεν έβγαλαν όμως κιχ για τους ακροδεξιούς γραφικούς όπως ο Άδωνις που έβριζε επί έτη ολόκληρα την Νέα Δημοκρατία, ούτε για τους σημιτικούς που κατέκλυσαν το Μαξίμου, ούτε φυσικά για τυπάκους όπως ο Ψαριανός. Τότε δεν ήταν εκεί και δεν ζητούσαν παρεμβάσεις...Τώρα ζητούν την παρέμβαση Καραμανλή. Άσε που το ΠΑΣΟΚ εκνευρίσθηκε γιατί  πήγε ο Αντώναρος στον Σύριζα και κατηγορεί τον Σύριζα ποιο; Το ΠΑΣΟΚ που συνεργάσθηκε με την Νέα Δημοκρατία του Σαμαρά...Αστείες καταστάσεις.  

Η απόλυτη μετάλλαξη της Νέας Δημοκρατίας, σε ένα κόμμα άνευ σαφούς προσανατολισμού και στόχων, οδηγεί πολλούς νεοδημοκράτες σε άλλους χώρους. Και είναι φυσικό, ορισμένοι εξ αυτών να ανήκουν στην λεγόμενη Καραμανλική πτέρυγα. Δεν είναι καθόλου φυσικό όμως να ταυτίζονται σκοπίμως από τα φερέφωνα του κ. Μητσοτάκη, όλοι αυτοί, με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

O πρώην πρωθυπουργός στάθηκε στην κυβέρνηση, την στήριξε και έφυγε με μια αξιοπρεπή δήλωση. Παρά το γεγονός ότι λοιδορήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη και τα στελέχη του, παρά το γεγονός ότι απαξιώθηκε το έργο του, ο Κώστας Καραμαλής στάθηκε Κύριος πολιτικά, με έναν πολιτικό πολιτισμό αξιόλογο και αξιοσημείωτο. 

Η δήλωση αποχώρησης του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, δημιούργησε αυτομάτως δυο στρατόπεδα στους υποστηρικτές του. Εκείνους που είπαν «καλώς έπραξε» ως εγγυητής της παράταξης και εκείνους που διερμηνεύοντας διαφορετικά το πολιτικό του στίγμα ως εγγυητή της παράταξης, είπαν «όχι, έπρεπε να τα πει και να φύγει». Από την ίδια αφετηρία, με διαφορετικές ερμηνείες το μέλλον θα δείξει ποιοι έχουν δίκιο  Οι δεύτεροι, αιωρούμενοι πολιτικά και ουσιαστικά ηθικά, δεν θα μπορούσαν παρά να βρουν άλλη στέγη. Οι πρώτοι αναρωτιούνται ακόμα, πόσα θα υπομείνουν...

Δύο σχολές. Εκείνοι που ουσιαστικά θεσμοθέτησαν τις δυο κύριες παρεμβάσεις Καραμανλή τα τελευταία χρόνια. Μία για τα εθνικά μείζονα ζητήματα και μία για τις υποκλοπές. Τις  εξέλαβαν  ως σοβαρές διαφωνίες -γιατί έτσι ήταν- και μετακινούνται. Κι εκείνοι που συμφώνησαν με τις παρεμβάσεις, αλλά έμειναν ακίνητοι λες και μετατράπηκαν δια της μαγικής ράβδου εκείνοι ...σε εγγυητές της ενότητας μιας παράταξης που πλέον δεν υφίσταται.

Πάλι το μέλλον  θα δείξει ποιοι έχουν δίκιο...  

Για να φύγουν οι «ενοικιαστές καταληψίες» από την ιστορική παράταξη, η Νέα Δημοκρατία του κ. Μητσοτάκη πρέπει να υποστεί ήττα ή μεγάλη μείωση της δυνάμεώς της. 

Έτσι κι αλλιώς η συγκυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα είναι Νέα Δημοκρατία με ΠΑΣΟΚ ή Σύριζα με ΠΑΣΟΚ. Άλλη μία συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ της Νέας Δημοκρατίας, μάλλον θα αποτελέσει μία φρικτή αποτυχία, όπως άλλωστε συνέβη το 2015.

Μια συγκυβέρνηση του φτωχού συγγενούς ΠΑΣΟΚ, που θέλει δεν θέλει παίζει τον ρόλο του ως δεκανίκι στις εξελίξεις, με τον Σύριζα, μάλλον κι αυτή δεν πρόκειται να μακροημερεύσει. Θα δώσει όμως αφορμή, να γίνουν διεργασίες μέσα στην Νέα Δημοκρατία, να πάει ο κ. Μητσοτάκης για ... μότο κρος στην Πάρνηθα και οι σημιτικοί και ακροδεξιοί πρωταγωνιστές θιάσου σε περιοδεία...

Τα σενάρια είναι αυτά. Υπό την έννοια αυτή, ακόμα και εκείνοι που δεν βλέπουν κάποια πολιτική συγγένεια μεταξύ Καραμανλικών-Σύριζα, για να παιχθεί το σενάριο δεν έχουν και πολλές λύσεις.
Και φυσικά δεν μπορεί όλοι εκείνοι που βλέπουν ότι ο Μητσοτάκης διέλυσε την ιστορική παράταξη, να δηλώνουν απλώς ότι δεν θα τον ψηφίσουν. Αυτοί οι «αιωρούμενοι εκλογικοί δισταγμοί» είναι εκείνοι που αποθράσυναν τον Κυριάκο και την παρεούλα του...

Δεν είναι λοιπόν και τόσο απλοϊκή η προσέγγιση περί Καραμανλικής συνιστώσας του Σύριζα, ιδίως εάν ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει να παίξει επιτέλους τον ρόλο του ως κεντρώου ηγέτη και αφήσει να κτυπιούνται στην γωνία, όσους δεν έχουν κατανοήσει ότι η εξουσία έρχεται μόνον όταν κάποιοι από άλλους χώρους πιστέψουν ότι ο Σύριζα προσπαθεί τουλάχιστον να ωριμάσει...

Με απλά λόγια: Κάντε το όπως το 2015 και πιο διευρυμένα.

(σσ Ένα μεγάλο μέρος νεοδημοκρατών παραμένουν Καραμανλικοί και δεν αναγνωρίζουν την σημερινή Νέα Δημοκρατία. Και δεν θέλουν να αφήσουν  έναν αστείο τυπάκο με δεκανίκι την διαπλοκή, να διαλύσει την ιστορική παράταξη. Μπορεί να μην θέλουν τους άλλους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα παραμείνουν στην Νέα Δημοκρατία.  Ο Καραμανλής αποχώρησε αξιοπρεπώς. Οι Καραμανλικοί δεν έχουν πλέον τίποτα να τους κρατάει στο τερατούργημα Μητσοτάκη. Ποιός τους κρατάει ; Ο  Κωστάκης του ...Αχιλλέως; Εδώ ήλθαμε ...Πάμε να φύγουμε).-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου