...

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Σύλληψη τραπεζίτη...




... βάζει φωτιά στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ...

Μια περίεργη υπόθεση με σύλληψη κορυφαίου Τούρκου τραπεζίτη δημιουργεί ένταση στις σχέσεις μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον. Οι...
αμερικανικές αρχές συνέλαβαν υψηλόβαθμο στέλεχος της τράπεζας Halkbank (πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα της Τουρκίας) με την κατηγορία ότι συνωμότησε με τον τουρκοϊρανό έμπορο χρυσού Ρεζά Ζαράμπ, ο οποίος δικάζεται ήδη.

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ έκανε λόγο για «πολιτική» κίνηση, ενώ η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι επιφυλάσσεται για περαιτέρω αντιδράσεις.

Η σύλληψη κλιμακώνει μια υπόθεση που τροφοδοτεί την ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει πως πιστεύει ότι οι αμερικανικές αρχές άσκησαν τη δίωξη κατά του Ζαράμπ με «απώτερες σκοπιμότητες». Ο Ζαράμπ συνελήφθη τον Μάρτιο 2016 στο Μαϊάμι.

«Δεν υπάρχει σ' αυτό τίποτε νομικά υγιές και η Τουρκία αντιμετωπίζει μια εντελώς πολιτική σκευωρία», δήλωσε ο Μποζντάγ μιλώντας στο δίκτυο A Haber. «Έχει στόχο να αμαυρώσει το κράτος, την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Τουρκίας».

Μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του αναπληρωτή γενικού διευθυντή Χακάν Ατίλα οι μετοχές της μεγάλης τράπεζες σημείωσαν την μεγαλύτερη πτώση τους μέσα σε μια ημέρα (-14%).

Σύμβουλος του Ταγίπ Εντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα προβεί στις απαραίτητες διπλωματικές και νομικές κινήσεις.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί κατά τις επαφές που θα έχει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ο οποίος επισκέπτεται την τουρκική πρωτεύουσα.

Αναρτήθηκε από nonews-NEWS


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου