...

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

ΘΕΛΕΙ ΑΛΛΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΚΙ ΑΛΛΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΤΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ- ΘΑ ΤΟ ΤΟΛΜΗΣΕΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ;







Αποτελεί αναμφισβήτητη πραγματικότητα ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό η ψήφος των προσεχών εκλογών θα έχει εκδικητικό χαρακτήρα. Δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε και η τελευταία, που οι προτιμήσεις των ψηφοφόρων ξεκινούν από αυτήν την αφετηρία.




Ουσιαστικά αυτό σημαίνει ότι ένα μέρος των ψηφοφόρων θα ψηφίσει ή θέλει να ψηφίσει ή ακόμα δεν έχει αποφασίσει να ψηφίσει Σύριζα.

Χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά ότι τους εκπροσωπεί .

Αυτό το γνωρίζει ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά μέχρι στιγμής δεν δείχνει ότι επιθυμεί ή φοβάται να αναλάβει πρωτοβουλίες, που θα υποβοηθήσουν αυτή την εισροή ψηφοφόρων.

Ποιες θα μπορούσε να είναι αυτές; Απλά να βάλει λίγο νερό στο κρασί του, όσον αφορά την ιστορική, αλλά τόσο ξεφτισμένη και μακριά από την πραγματικότητα, άρα πλασματική πλέον, αντίθεσή του με την Δεξιά.

Γιατί ουσιαστικά η σημερινή Νέα Δημοκρατία μπορεί να έχει στους κόλπους της ακόμα και ακροδεξιά στοιχεία, αλλά δεξιά δεν μπορείς να την πεις.

Ούτε και η ασκούμενη πολιτική της έχει τα χαρακτηριστικά της λαϊκής δεξιάς, καθώς κάθε άλλο παρά κοινωνικό πρόσωπο διαθέτει, αντιθέτως υπογραμμίζει την νεοφιλελεύθερη κουλτούρα της με αυταρχικές, ανατρεπτικές αποφάσεις, που βιάζουν δημοκρατικές αρχές, το Σύνταγμα και τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Η ιστορική διαδρομή της παράταξης πέρασε από τις αξίες και την λαϊκή της κατά βάση κληρονομιά στον «πολιτικό νεολογισμό» του μεσαίου χώρου... κάτι σαν κέντρο δηλαδή .,χωρίς να το λέμε. Έτσι έγινε κεντροδεξιά. Κι αυτό επί θητείας του αποχωρήσαντος πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Η μία «Νέα Δημοκρατία» του Μητσοτάκη, με την προηγούμενη του Κώστα Καραμανλή, έχουν τεράστιες διαφορές, όσο και τα εισαγωγικά στον τίτλο...

Η σημερινή «Νέα Δημοκρατία» αποτελεί ένα συνονθύλευμα ακροδεξιών στοιχείων, στελεχών του Σημιτικού «μπλοκ», πασοκογενών και διαφόρων γυρολόγων, που δεν γίνεται να ενταχθούν πολιτικά σε συγκεκριμένη τάση, αφού άλλαζαν τα κόμματα σαν πουκάμισα.

Δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενέταξε στην ιστορική παράταξη, αλλοιώνοντας την φυσιογνωμία της, στελέχη που βρισκόντουσαν απέναντι από την παράταξη σε όλη της τη μεταπολιτευτική διαδρομή.

Αυτά τα στελέχη χειροκροτούν και αποδέχθηκαν κατά πλειοψηφία οι ψηφοφόροι νεοδημοκράτες, ταυτιζόμενοι πλήρως με την χριστιανική αρχή «γύρισε το μάγουλο κι από την άλλη».

Το έπραξαν κυρίως, διότι είχε καλλιεργηθεί εντέχνως από τα μέσα ενημέρωσης το μίσος εναντίον του Σύριζα, γι' αυτό και η σύμπραξη έγινε ανεκτή, για να επιτευχθεί ο στόχος: Nα φύγει ο Σύριζα.

Η πολιτική Μητσοτάκη, οδήγησε πολλούς στην απέναντι όχθη. Όχι ακόμα στον Σύριζα, αλλά σε μία απέναντι όχθη, των αναποφάσιστων, που εάν εκδηλώνονταν μέσω πολιτικού φορέα, μπορεί να ήταν σήμερα το τρίτο κόμμα.

Το 2015 σημειώθηκε η πρώτη μετακίνηση ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας προς τον Σύριζα, σύμφωνα με όλες τις αναλύσεις των δημοσκόπων.

Για να επιστρέψουν αυτοί, αλλά και άλλοι ψηφοφόροι, απογοητευμένοι και οργισμένοι από την πολιτική Μητσοτάκη στον Σύριζα, θα πρέπει τόσο η πολιτική του, όσο και η επικοινωνία του να αλλάξει όσο γίνεται και ...όσο προλαβαίνει κατά την προεκλογική περίοδο.

Έτσι το αφήγημα περί δεξιάς απαιτείται να αλλάξει.

Να γίνει διαχωρισμός, μεταξύ της περιόδου Κώστα Καραμανλή, που είχε το θάρρος να σηκώσει την σημαία εναντίον της διαπλοκής-κάτι που έκανε μερικώς και ο Σύριζα- και είχε επίσης το κοινωνικό προφίλ, σε δύσκολους καιρούς, να πει την αλήθεια για τα μνημόνια...

Είναι ξεκάθαρο ότι ο επικοινωνιακός λόγος του Σύριζα, θα βοηθούσε εάν υπενθύμιζε αυτόν τον διαχωρισμό. Ενώ αντιθέτως στην ουσία, εάν ο φανατικός λόγος περί δεξιάς συνεχισθεί, απλώς «χαρίζει» στον κ. Μητσοτάκη ψήφους που δεν είναι πλέον δικοί του. Με αυτήν την πολιτική που ακολουθεί ο Σύριζα εγκλωβίζει ψηφοφόρους στην «Νέα Δημοκρατία» του κ. Μητσοτάκη.

Είναι επίσης σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει να διαχειρισθεί, εάν κάνει τα ανοίγματα του προς την κεντροδεξιά, βαθύτατα προσηλωμένους ψηφοφόρους του στην αριστερή και συγκρουσιακή τους καταγωγή.

Όμως η εξουσία και η προσπάθεια να κόψει πρώτος το νήμα, απαιτεί ψηφοφόρους από άλλους χώρους, όπως ακριβώς συνέβη και το 2015. Υπό την έννοια αυτή και το αφήγημα θα πρέπει να αλλάξει και η επικοινωνιακή πολιτική να γίνει λιγότερο συγκρουσιακή, φανατική και αλλοπρόσαλλη. Αυτό το εκδικητικό «θα είναι αλλιώς» τι το θέλουν;

Χρήσιμος και αντιπροσωπευτικός ενός μέρους ψηφοφόρων του Σύριζα ο κ. Πολάκης, ειδικά όταν στους κόλπους της η «Νέα Δημοκρατία» έχει τον Άδωνι Γεωργιάδη....

Αποτελούν κι αυτοί μία ακραία τάση. Ας μην υπογραμμίζουν, όμως, την γενικότερη πολιτική και επικοινωνία αυτές οι τάσεις..



Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να προχωρήσει σε ουσιαστικά πολιτικά και κοινωνικά ανοίγματα προς το κέντρο. Η πραγματικότητα τον ευνοεί και οι συνθήκες είναι ώριμες. Καιρός να ωριμάσουν και κάποιοι στον Σύριζα.-

EXOFITSIO 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου