...

Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΗΣ "ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ" ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΕ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ ΔΕΞΙΟΙ...






Είναι απίθανο πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την βοήθεια των μέσων ενημέρωσης εξαπατά τον ελληνικό λαό για μήνες ολόκληρους. Ήδη ξεκίνησε η καραμέλα περί κορονοϊού και των επιπτώσεών του στην οικονομία. Όμως η αλήθεια είναι άλλη: Ήδη το exofitsio δημοσίευσε το πρώτο μέρος των οικονομικων "επιδόσεων"της κυβέρνησης που τα μέσα ενημέρωσης αποσιώπησαν. H κυβέρνηση πάτωσε την ελληνική οικονομία πριν τον κορονοϊό με επίσημα στοιχεία...δικά της που τα μέσα ενημέρωσης πλην Καθημερινής απέκρυψαν επιμελώς. Έτσι όταν λέει ο κ. Μητσοτάκης δεν υπάρχουν περιθώρια για τα αναδρομικά των...

συνταξιούχων εννοεί προφανώς ότι δεν υπάρχουν περιθώρια γιατί τα έκανε θάλασσα πριν τον κορονοϊό. Διαβάστε προσεκτικά και προς επιβεβαίωση ψάξτε τα στοιχεία αυτά στην google για να διαπιστώσετε το μέγεθος της απάτης...



ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ


-Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία από την πορεία της οικονομίας το 4ο τρίμηνο (πριν από τον κορονοϊό). Με βάση τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε όρους όγκου, κατά το 4ο τρίμηνο 2019, παρουσίασε μείωση κατά 0,7%, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2019, ενώ σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2018 αύξηση μόλις 1%.

Τα δεδομένα αυτά διαμορφώνουν τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 1,9% του ΑΕΠ, επίδοση αισθητά χαμηλότερη σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, αλλά και τις αναθεωρημένες προβλέψεις διαφόρων φορέων για υπέρβαση ακόμα και του 2%.

Με αυτά τα δεδομένα, το ΑΕΠ της χώρας ανήλθε πέρυσι σε 194,4 δισ. ευρώ έναντι 190,8 δισ. ευρώ το 2018.

Από τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι σε όρους όγκου, η τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,1%, με τη γενική κυβέρνηση να δίνει τον ρυθμό (+2,1%) και τα νοικοκυριά να ακολουθούν με σημαντικά χαμηλότερο ρυθμό αύξησης στην κατανάλωση, κατά μόλις 0,8%.

Σε ετήσια βάση, προκύπτει επίσης οριακή αύξηση (0,7%) στον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου, ενώ οι εξαγωγές έτρεξαν με ρυθμό 4,8% και οι εισαγωγές με 2,5%.

-Τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου,του περασμένου έτους πριν τον κορονοϊό όμως, δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Το τέταρτο τρίμηνο του 2019 σε σχέση με το τρίτο, η καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε μόλις 0,4%. Ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου μειώθηκε κατά 9,7%, οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών υποχώρησαν κατά 3,5% και οι εισαγωγές περιορίστηκαν κατά 5%.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το ΑΕΠ, το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με το τρίτο, να καταγράψει μείωση 0,7%.

Το χαμηλότερο των προσδοκιών σημείο εκκίνησης το 2019 επιτείνει τον προβληματισμό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2020, υπό τη βαριά σκιά που ρίχνει στην παγκόσμια οικονομία και κατ’ επέκταση στην ελληνική ο κορονοϊός. Πρόσφατες εκτιμήσεις του δημοσιονομικού συμβουλίου ανέφεραν ψαλίδισμα της αναπτυξιακής δυναμικής έως και κατά επτά δέκατα (στην περιοχή του 1,88%) για φέτος, ενώ το υπουργείο Οικονομικών έχει εκπονήσει τέσσερα διαφορετικά σενάρια επιδράσεων στην οικονομία, τα οποία συνοδεύονται με αντίστοιχα πακέτα μέτρων άμβλυνσης των επιπτώσεων.

-Μείωση κατά 0,3% σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2018 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 2,8% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 11,2%.

-Έλλειμμα 383 εκατομμύρια € για το πρώτο δίμηνο του 2020 έναντι πλεονάσματος 832 εκατ. € αντιστοίχως το 2019!



H TΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει τις ανησυχίες μετά την αλματώδη αύξηση αποδόσεων του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου, το οποίο καλπάζει κυριολεκτικά ακόμα και απέναντι στο ιταλικό, παρότι η Ιταλία κυριολεκτικά καταρρέει. Τα στοιχεία που δημοσίευσε και φυσικά αναφέρονται στην περίοδο του πρώτου διμήνου, όπου η κρίση λόγω κορονοϊού δεν έχει προλάβει να αποτυπωθεί, προκαλούν τεράστια ανησυχία.


Αποτυπώνουν δε την τεράστια αποτυχία της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα. Έχουμε ταμειακό έλλειμμα στην κεντρική διοίκηση ύψους 2,351 δισ. ευρώ, έναντι 380 εκατομμυρίων € το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.


Έχουμε υστέρηση εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού της τάξεως των 400 εκατομμυρίων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.


Και κρατηθείτε, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά το ιλιγγιώδες ποσό που ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο!


Όπως και το μαύρο 2010, έτσι και σήμερα οι αγορές ήξεραν πολύ καλά αυτό που εμείς δεν γνωρίζαμε. Εκεί οφείλεται και το ράλι των ελληνικών ομολόγων, επαναλαμβάνουμε που υπερβαίνει κατά πολύ χώρες που πλήττονται βάναυσα από τον κορονοϊό. Η κυβέρνηση που υποτίθεται ότι εξελέγη με σημαία την ανάπτυξη και την ευμάρεια μιας ελεύθερης οικονομίας, μας ξαναρίχνει στον εφιάλτη των ελλειμμάτων, της προφανούς κακοδιαχείρισης, η οποία πλέον δεν δύναται να θαφτεί πίσω από διθυραμβικά άρθρα έμμισθων επικοινωνιολόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου