...

Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017

Νέο ανθελληνικό παραλήρημα Ράμα στην αλβανική Βουλή

  

Σε νέο ανθελληνικό παραλήρημα επιδόθηκε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, στη Βουλή της Αλβανίας.

Ο Έντι Ράμα διασταύρωσε τα ξίφη του με τον προκάτοχό του Σαλί Μπερίσα, για τις κατεδαφίσεις ακινήτων ομογενών στην Χειμάρρα.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός επιτέθηκε κατά του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος, επειδή την Τετάρτη ο βουλευτής του κόμματος Φλαμούρ Νόκα βρέθηκε στην πόλη δηλώνοντας την υποστήριξη του στους δοκιμαζόμενους κατοίκους.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε «δύσκολες» τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, επιβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει από την πλευρά του διάθεση εξομάλυνσης με την χώρα μας, εμμένοντας στα όσα έχει ανακοινώσει στο πλαίσιο του περιβόητου master plan για την Χειμάρρα.
Παράλληλα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως το 2009 είχε «διαπράξει εθνική προδοσία παραδίδοντας αλβανικό έδαφος στην Ελλάδα», αναφερόμενος στη Διακρατική Συμφωνία που είχε υπογραφεί για τον καθορισμό των ελληνοαλβανικών θαλασσών συνόρων στο Ιόνιο, που τελικά ακυρώθηκε από το αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, μετά από ένσταση του κόμματός του.
Στη διάρκεια της ομιλίας του επίσης, επανήλθε με υπονοούμενα πως η Ελλάδα αναμειγνύεται σε εσωτερικές υποθέσεις της Αλβανίας και δυσκολεύει την προοπτική ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από την πλευρά του, ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, επιτέθηκε σφοδρά στην κυβέρνηση για τις κατεδαφίσεις στην Χειμάρρα, καταγγέλλοντας πως στην περιοχή εφαρμόζονται πολεοδομικά σχέδια τα οποία έχει προηγουμένως συμφωνήσει ο αδερφός του Όλσι Ράμα, τον οποίον κατηγόρησε ευθέως για ανάμειξη σε κυκλώματα εμπορίου κοκαΐνης, με μεγαλοεργολάβους του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος.
Αίσθηση προκάλεσε η προβολή βίντεο, από ταμπλέτα που κρατούσε ο Μπερίσα στο βήμα της βουλής, με τον Έντι Ράμα να μιλάει ελληνικά.
Πρόκειται για ένα προεκλογικό σποτ του 2009 υπέρ του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου που προβλήθηκε στην ελληνική τηλεόραση.
Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, οι κατεδαφίσεις στην Χειμάρρα ξεκίνησαν εκ νέου παραβλέποντας δικαστικές αποφάσεις, προκειμένου να αλλάξουν την βεβαρημένη πολιτική ατζέντα λόγω του νάρκο-σκανδάλου που εμπλέκεται και ο Σαϊμίρ Ταχίρι, πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης του Ράμα.
Αντιδρώντας στο ανθελληνικό ντελίριο του Αλβανού πρωθυπουργού, ο Έλληνας βουλευτής και πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες, κατήγγειλε τον «επικίνδυνο εθνικιστικό και ρατσιστικό λόγο του Ράμα που συνδυάζεται», όπως συμπλήρωσε και με «πράξεις καταπίεσης και διακρίσεων εις βάρος των Ελλήνων στην Χειμάρρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου